« Върни се назад Публикувано на 25.03.2019 / 8:49

АХ, КАКЪВ ХУБАВ ПЕНТХАУС – СИ ПОМИСЛИЛ ЗМЕЯТ – ИСКАМ ГО!

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВСтояли си едни майка и баща на припек в един ресторант, деликатно хапвали лобстер с трюфели, отпивали елегантно от чашите с 1907 Heidsieck* и си говорили:

– Много го обичам това нащо дете! Толкова е мило, красиво и талантливо – казала майката.

– И аз, чудно дете имаме – съгласил се бащата.

И започнали да се чудят какво да направят за детето, щото наближавал денят на сватбата му с една принцеса… Накрая решили да му подарят пентхаус и един небостъргааач. Речено-сторено. Построили те пентхауса тайно, обзавели го още по-тайно, турили по една златна буква във всеки ъгъл, че да създадат един фън шуй, защото знаели какви завистливи хора са българите, изкопали една голяма дупка за небостъргач и щастливи зачакали сватбата.

Обаче, както става във всяка приказка за просперитет, щастие и красиви хора, покрай петхауса минал един змей.

– Ах, какъв хубав пентхаус – си помислил Змеят – искам го!

И отишъл при майката и бащата, избълвал малко огън, обгорил дългата коса на майката, на бащата хубавата вратовръзка се стопила, а часовникът му спрял… Щат не щат дали на Змея пентхауса. Детето им, като разбрало започнало много да плаче. Плакало, плакало… толкова много плакало, че взело да хълца и му се подули очите. Майката с обгорената коса обикаляла около него, давала му да пие амброзия, подарила му Кадилак, сготвила му любимата му попара от баба с чай, сирене и захар… подарила му златна сабя, намазала му филия с мас, купила му книга с приказки за лами и змейове, принцеси и смели принцове… но не, детето не спирало да плаче!

– Не плачи, маме – направила отчаян опит майката с изгорените коси – мама и татко ще ти купят едно езеро, да си играете на воля хорА с приятелчетата ти около него… Мама ще извика всички смели адвокати на света и ще покани няколко клоуни, най-големите – и започнала да изброява – Хариз, Томи, Руми, Гърни. Мама парламент ще ти купи….само за теб закони да измисля.

Тогава вече детето спряло да плаче, засмяло се и зело да си измисля закони.

––––

*1907 Heidsieck: 200 бутилки от това шампанско бяха намерени на дъното на океана в потънал немски кораб. Цената е висока най-вечер заради това, че то е отлежало цели 100 години на дъното на океана. За ваше сведение с цена 275 000 долара.

Това за неориентираните в света на шампанското. Това не е като ваща Искра, дето гърмите на Нова година…..

Виктория Тинтерова

«