« Върни се назад Публикувано на 18.11.2014 / 9:27

„Бойко“ вероятно се надява, че ще обслужи дявола във въздуха. Хем растеж, хем икономии.

Бойко БорисовБорисов „иска всичко“: икономии и растеж едновременно. Също като Виденов на 18.12.1994 на победния брифинг в НДК.
Интервюто на министър-председателя Бойко Борисов пред списание Life започва ударно и някак претенциозно… „Г-н Борисов, според прогноза на The Economist за 2015 година ще заложите на растежа, а не на икономиите. Вярна ли е тази прогноза?“. „И двете са верни. От една страна, растежът е изключително важен. От друга – с този бюджетен дефицит от 3,7% не може да се продължава, защото маастрихтските критерии са категорични – до 3%. Затова аз напомням, че преди година и половина им оставихме държавата с 0,48% бюджетен дефицит. Само за една година той мина над 3%, и то без реформи, а само с негарантирани плащания, с популистки и откровено неизпълними идеи. Няма човек, на когото не му се иска доходите на хората да са високи или цената на тока да е ниска. Няма човек, на когото да не му е приятно всичко да е по мед и масло. Но нашето верую е било винаги, че трябва да харчим толкова, колкото произвеждаме като държава. Така че пострадалата държава България, спрените еврофондове – това са задачи, които за кратко време трябва да бъдат изпълнени. Трябва да бъде възстановена репутацията на държавата, да се промени инвестиционният климат, да се направят реформи в съдебната система.“
Не е ли „сладък“ Борисов? Питат го „Вярна ли е ПРОГНОЗАТА?“. Единствено число – прогнозата на The Economist за 2015 година е, че Б.Б. ще заложи на „растежа“, а не на „икономиите“. Или-или. Прогноза. Борисов залага на „и“. Питат го за една прогноза, а Б.Б. казва в „свой стил“, че и двете са верни. Кои двете, Борисов? „Бойко“ вероятно се надява, че ще обслужи дявола във въздуха. Хем растеж, хем икономии. Гафът му в началото на интервюто може да изглежда невинен – така малко формална логика ала Фреге и Куайн, които на Борисов, който се хвали, че бил „прост и се разбира с простите“, не му говорят нищо. Обаче. Грешката му може да се окаже много съществена, „мат(е)риална“, така да се каже, ако се опитаме да проникнем в неговото „просто мислене“, за да се разбира с „простите“. Защо ли се присещаме за слогана на БСП за предизборната кампания през есента на 1994 г. На 18 декември 1994 г. в НДК Жан Виденов бе големият победител. БСП размаза СДС, уреждайки се със 125 депутати и еднопартийно управление. БСП и СДС тогава даваха пресконференции в различни зали, с кратки паузи, да не се губи време.
Присяда Жан Виденов срещу репортерките. Решаваме да фокусираме вниманието му към слогана на кампанията на червените. Дори беше написан в залата. Лозунг. Чиста проба. „Да спрем разрухата, да възродим България.“. Икономии и растеж в едно. В публиката беше и Андрей Луканов. Не пропуснахме саркастичната му усмивка, когато чу отговора на Жан Виденов. Питането бе – от какво ще започнете, кои ще са първите стъпки, първо разрухата ли ще спирате, за да може сетне да „възраждате“? Отговорът на Ж.В – „Едновременно ще работим и по двете неща. Нямаме време за губене.“. Е, да – наистина няма време за губене, вече 20 години все така няма. И Бойко Борисов иска всичко едновременно – „икономии“, или стабилизационни мерки, и „растеж“, или наливане на ресурс в икономиката. Дано и той да не свърши като Жан Виденов – едва ли трябва да лежи само на дежурното обяснение: сега имало валутен борд, ЕС, НАТО и стабилна обстановка. Така, така – и аферата „КТБ“ се случи в тази обстановка.

www.bgsniper.com

Колаж: Иво Ангелов, „Сила“

 

«