« Върни се назад Публикувано на 24.11.2014 / 22:40

Вашето място, господин Главен прокурор, не е НА браздата, а ясно посочено от закона – от страната на гражданите! Защото няма да превърнете мафията в граждани, но може да превърнете все повече граждани в мафия!

МафияВъпреки зимната летаргия, реших да изляза от бърлогата, за да дам своя принос към сериала „Тефтерчето и последиците от неговото изчезване“.
Поводът, разбира се, са откровенията на Главния цацаратор пред „Фокус“. При така добре вдигната топка, няма как да не се опитам да вкарам поредния гол във вратата цацараторска. Още повече, че Главният сам предизвика скромната ми персона към изява, като говори за „упражненията на ….. бивши прокурори“. Въпреки че използваната от него терминология приляга повече на журналист, отразяващ спортна гимнастика….

Не стана ясно как точно е направено изявлението за/пред „Фокус“, но е многозначителна забележката „Публикуваме без редакторска намеса становището на г-н Сотир Цацаров“ ! ‘Що тъй се разграничавате, г-н поручик?
Но всичко по реда си:
1. Главният говори за „доказателствения материал, с който прокуратурата обосновава обвинителната си теза“. Явно трябва да му се припомни, че „Прокуратурата следи за спазване на законността“(чл.127 Конституция), като „събират и проверяват както доказателствата, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателствата, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му.“(чл.107 ал.3 НПК). Другото е остатъчно мислене от времето на Вишински!
2. „Подсъдимият …потърси контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да говори“. Оставям на страна, че тогава не е бил подсъдим (нали е без редакторска намеса)! По – важно е защо не го разпитахте веднага, на часа и минутата, а оставихте достатъчно време на заинтересованите да го „разубедят“? Защо? И ако „не е толкова трудно да се отговори“, защо не дадете отговора – с имена, ако може!
3. Съгласен съм, че тефтерът е „символ на определен властови механизъм“. Но не съм съгласен с примирението на Главния с този механизъм. Освен, ако сам не е част от него!
4. „Наличието или липсата на инициали Д. П“ не е толкова маловажно, колкото се опитва да ни убеди Г.Ц. Най-малко заради общото минало, контакти и действия на Д.П. и Г.Ц. И обстоятелството, че двамата може би са част от това „политбюро“, за което толкова невинно ни съобщава Главният. При доказаната липса на страници от тефтера още на прословутата видео-пресконференция, няма гаранция, че на някоя от тях не са фигурирали инициалите С.Ц. Но какво от това, както ни обяснява един от техните носители!
5. Пакета Д. и Б. отдавна е ясен на незаблудената част от народонаселението. Говори се, че именно Д.Б. са решили издигането на Г.Ц.
6. Последващите вопли за „сценарий, …атаки…упражнения….“ е вече в графата „Многострадална Геновева“, а аз не съм специалист по театрална критика.
И последно :
„А за призива „Не можете да заличите границите между гражданите и мафията” – грешите, можем.“(цитат Сотир Цацаров).
Да, можете, но не бива! Тази граница винаги трябва да съществува и вашето място не е НА браздата, а ясно посочено от закона – от страната на гражданите!
Защото няма да превърнете мафията в граждани, но може да превърнете все повече граждани в мафия!
Редактирайте изреченията си, г-н Главен, не разчитайте на поручика!

Иван ПетровИван Петров
Адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1998 – 2005/

«