« Върни се назад Публикувано на 17.08.2014 / 18:20

Война между властите! Правосъдният министър атакува задкулисно ВСС, опитва да кадрува в съдебната система

Христо ИвановСлужебният министър на правосъдието Христо Иванов обяви война на съдебната власт. По Конституция министърът на правосъдието има ограничени правомощия по управление на съдебната система. Като част от изпълнителната власт Христо Иванов отговаря за сградния фонд на магистратите, осигуряването на бюджетни средства от Министерството на финансите и председателства заседанията на Висшия съдебен съвет, но няма право на глас при взимането на решения.

Поради ограничените му правомощия, правосъдният министър се е заел задкулисно да атакува висшите магистрати. В задачата е включен и новоназначения заместник-министър на правосъдието Петко Петков, който в нарушение на законите е все още действащ съдия от Софийския районен съд. /Едва през месец септември ВСС трябва да гласува неговото освобождаване като магистрат./
Апетите на Иванов и Петков да кадруват задкулисно в съдебната власт и основно при предстоящото избиране на нов председател на Върховния касационен съд станаха явни в средата на седмица. За атаката срещу Висшия съдебен съвет – правосъдният министър и заместникът му използваха добре познати неправителствени и професионални организации, в чиито ръководства продължават да бъдат.
Седем неправителствени организации изпратиха писмо до ВСС, в което поставят условия и искат отговори на група тенденциозни въпроси, които са свързани със системата за гласуване, която висшите магистрати използват при решаването на кадрови и други въпроси. Поставен е и ултимативен срок за отговор – 20 август. Накрая те настояват ВСС да преосмисли решенията си и “да заеме позиция, която да съответства на вменената му по закон дейност – да осигурява независимостта на съдебната власт и високо обществено доверие в правосъдието”.
Всъщност НПО-та настояват висшите магистрати да гласуват по начин, по който Христо Иванов и Петко Петков настояват.
Опитът на Христо Иванов и Петко Петков да диктуват на 25-членния Висш съдебен съвет обаче лъсва, тъй като сред авторите на писмото са организациите – Български институт за правни инициативи и Съюза на съдиите в България. Според декларацията му за конфликт на интереси Христо Иванов има по-малко от месец, в който трябва да напусне ръководството на БИПИ. Същият срок има и съдия Петко Петков, който е член на Управителния съвет на ССБ.
Висшите магистрати са били изключително възмутени от действията на двамата представители на служебното правителство, както и от писмото на представляваните от тях организации, което може да се тълкува като начало на война от страна на изпълнителната власт срещу съдебната система.
“Арогантно е публично да настояваш за диалог, а задкулисно да атакуваш тези, с които трябва да обсъждаш ключови за развитие на съдебната система въпроси”, коментираха висши магистрати. Те изразяват възмущение и от факта, че сайт, който се финансира от фондацията на правосъдния министър, както и група от журналисти, които често участват в проекти на споменатите неправителствени организации, непрестанно атакуват дейността на ВСС, без да е декларирано наличието на конфликт на интереси на авторите на тенденциозните материали.
С действията си Христо Иванов надминава дори Цветан Цветанов, който като вицепремиер и вътрешен министър в правителството на Борисов, непрекъснато атакуваше съдебната система и целенасочено се стремеше да подчини магистратските среди на изпълнителната власт.
Петър Добрев

 

«