« Върни се назад Публикувано на 15.02.2014 / 10:39

ВЧЕРА ВЪВ ВАРНА, ДНЕС В ПЛОВДИВ, УТРЕ В БРЮКСЕЛ. КОНГРЕЧУЛЕЙШЪНС

 

Каквито и да са претенциите на Главното мюфтийство за имоти на територията на Република България, те са поставени пред български съд! И именно от българския съд се очаква справедливо решение.Поради което става очевадно, че организаторите на протести и всякакви други форми на натиск срещу, забележете, бъдещи съдебни решения НЕ вярват на самата съдебна система. Тоест, не вярват на собствената си държава, към която с доверие са се обърнали от иначе толкова хуленото Главно мюфтийство. Тук обаче сме длъжни да си зададем уточняващ въпрос – в какво точно не вярват организаторите на протестите в Пловдив?

В професионалните качества на българските съдии? В тяхната независимост?

Или сме свидетели на далеч по тривиална драма – на организаторите на протестите не им изнасят решенията на съда и затова ги атакуват предварително?
Всеки сам може да си направи изводите за това КОЙ има сметка от напрежение в българското общество и КОЙ нагнетява едновременно верска ненавист и дестабилизира съдебната система.
За разлика от повечето мои колеги, не обичам да се самоцитирам, но се налага:

”…Анти-циганската и анти-турската риторика не са черен ПР – те са част от отчетливо оформена идеология, даваща облик на този, който я използва. А не на този, срещу когото е насочена! И дали тя се размахва от Волен Сидеров или от името на Иван Портних – това няма никакво значение.
Последиците са едни и същи!
На първо място, успехът на Иван Портних неизбежно ще изкуши и други. Фактът, че точно по този начин беше спечелена една кампания, сам по себе си е достатъчен. Ще се случи същото, което наблюдавахме например с използването на интернет в кампанията на Барак Обама. След успеха на Обама, куцо и сакато се юрна да манипулира социалните мрежи. Просто успехът привлича неудържимо всички и рядко някой се замисля за цената!
Между другото, вече се забелязва как проблемът ескалира. Кампанията на Портних не е първата, използвала бясна анти-циганска и анти-турска риторика. Още през 2007 г. на изборите за районен кмет във варненския квартал “Аспарухово”, Янко Коренчев стана жертва на подобна истерия. Тогава той беше победен от Богдан Караденчев след почти толкова истерична кампания.
През 2013 г. кампанията на Портних определено вдигна мръсната летва. И това, което се случи в “Аспарухово”, прерасна в кампания на ниво Варна. Някой ще се обзаложи ли, че това, което преди години започна в южния варненски район, няма да се превърне един ден в НАЦИОНАЛНА трагедия?…”/ Политическите шмекерии (част от всичките) през 2013!

Има обаче една подробност. Политическите вдъхновители на безредиците в Пловдив май са забравили, че живеем в 21-ви век. И всичко се вижда от всички в реално време!
Това е втората нагла и безпардонна издънка на Бойко Борисов след “объркването” му при гласуването на мораториума за земята в парламента. Объркване, което той самия предизвика,  с ясното съзнание, че забърква комплот, основан на дебелашка анти-европейска реторика и елементарни провинциални интриги в стил бай Ганьо от Банкя.

В Пловдив обаче Борисов и ГЕРБ си играят с нещо още по-страшно! Нещо, което днес дестабилизира България, но утре ще тресе Брюксел неудържимо. Защото ако никой в Брюксел не отчете фактът, че  лицето Бойко Борисов атакува безогледно устоите на българските институции и не бъдат взети адекватни мерки … дано не се наложи след време пак да се самоцитирам за атаки, вече срещу европейски институции. Конгречулейшънс!

Антон Луков

http://nakratko.bg

 

 

«