« Върни се назад Публикувано на 21.03.2014 / 20:25

ВЪРТЯХА, СУКАХА – ПАК „АФЕРА” ЩЕ РАЗСЛЕДВАТ – ОТКЪДЕ ИЗТЕКЛИ КЪМ САЙТА СРС-ТАТА ЗА КАМЕН СИТНИЛСКИ

 

Софийската районна прокуратура тези дни е образувала досъдебно производство по чл. 145а от НК срещу неизвестен извършител, насочено към установяване как и по какъв начин са станали достояние резултатите от СРС-тата, изтекли по казуса „Камен Ситнилски”. Това заявява за „Правен свят” заместник-районният прокурор и говорител на СРП Петър Белчев. Прокуратурата ще разследва теча на информацията, придобита чрез СРС, към една медия за разговорите между Ситнилски и останалите магистрати, а не дали Ясен Тодоров и Галя Георгиева са извършили престъпление. Оказва се, че за държавното обвинение двамата членове на съвета не били нарушили закона, защото се запознали със СРС и оперативните дела в кръга на службата си.

Прокуратурата образувала досъдебно производство по повод сигнала на Камен Ситнилски срещу двама членове на Висшия съдебен съвет. Досъдебното производство е по чл. 145а от Наказателния кодекс – за използване на данни от специални разузнавателни средства (СРС) извън целите на наказателното производство и е срещу неизвестен извършител.

Делото, обаче, не е срещу двамата кадровици на Темида, а за да се установи от къде и от кого са изтекли стенограмите от разговорите на Ситнилски с магистрати преди избора на членове на ВСС от прокурорската квота през лятото на 2012 г.
През август м.г. Ситнилски поиска прокуратурата да разследва двамата членове на съвета – Ясен Тодоров и Галя Георгиева за извършено от тях престъпление по чл. 145а от НК, пише „Правен свят”.

На 28 юни 2013 година сайта АФЕРА публикува:  „ЕКСКЛУЗИВНО! ПУСНАХА КОМПРОМЕТИРАЩИ СРС-ТА: „БОСЪТ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ СЕ КАЗВА КАМЕН СИТНИЛСКИ. ТОЙ Е ТАМАДАТА”

https://afera.bg/razsledvania/45806.html

като публикува СРС-тата, изпратени на пощата на АФЕРА.

След публикацията главният прокурор Сотир Цацаров образува проверка и обяви, че СРС-тата са автентични, по-късно това заявиха и от ВСС, а впоследствие Камен Ситнилски бе уволнен дисциплинарно.

И сега, по стара българска идиотска традиция, прокуратурата ще троши време и средства, за да разследва кой аджеба е дал информацията на сайта АФЕРА.

Това е положението. Тоя мач сме играли неведнъж. На финала все АФЕРА да им е крива и да я разследват откъде има информация.

Отсега ви заявяваме – губите си времето.

Нищо не знаем, а и да знаем – не обаждаме. Няма разследващ журналист на света, който да си издава източниците. Ако го направи – значи не е журналист, а семкаджия.

Мил пардон от АФЕРА. А що се отнася до обществено значима информация – сме безпощадни.

Afera.bg

 

 

 

«