« Върни се назад Публикувано на 05.11.2014 / 13:21

Дойдоха на власт и съдиите се посраха. „Изпират” за пореден път Цветан Цветанов

Цветан ЦветановСофийският апелативен съд спря делото срещу Цветан Цветанов за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. По делото Цветанов бе оправдан на първата инстанция, пише БГНЕС.

Причината делото да спре отново е депутатският имунитет на Цветанов. Делото въобще не тръгна в САС и главният прокурор Сотир Цацаров трябва да поиска имунитета на Цветанов, за да продължи производството. Самият Цветанов не беше на заседанието днес, тъй като втората инстанция не го задължава с присъствие. Адвокатът му Менко Менков и пред този съд изложи желанието на Цветанов производството да продължи. САС обаче посочи в определението безспорната практика на Конституционния съд, както и решения на Върховния касационен съд, че имунитетът на народен представител възниква и при новия му избор. Така при всеки избор на депутат, имунитетът трябва да се иска отново от главни прокурор. Менков коментира, че според него трябва да се приложи директно европейската конвенция за защита правата на човека и да се приложи правото на бърз, безпристрастен и справедлив процес. „Това е мое мнение, но досега не се възприема от съдилищата“, каза адвокатът.
БГНЕС припомня, че прокуратурата повдигна обвинение на Цветан Цветанов на 22 ноември миналата година. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева. МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите.
По това дело Софийски градски съд (СГС) оправда Цветанов в края на май тази година. Веднага след това един от прокурорите по делото – Калоян Ангелов заяви категорично, че тази оправдателна присъда ще бъде протестирана.
Срещу Цветанов има общо три дела в съда. От СГС по друго дело – за отказаните СРС-та, Цветанов чу осъдителна присъда. Четири години затвор му бяха отсъдени за това, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции „Не!!!“ на шест искания за СРС- та. Очаква се това дело да бъде гледано от втората инстанция САС на 12 ноември. Третото делото срещу Цветанов за допустителство по служба във връзка с подслушването обаче така и не стигна до финал. На 16 октомври СГС спря делото, тъй като Цветанов вече бе избран за народен представител.
Делата срещу Цветанов се „изпират” едно по едно.
Родните съдии усетиха о време накъде духа вятъра още преди изборите. Борисов и Цветанов са неприкосновени. Пак. Ние, ехалето, ще го д….е. Пак.
Afera.bg

«