« Върни се назад Публикувано на 30.11.2014 / 10:12

Думат ти Пеевски, сещай се Доган.

Пеевски и ДоганЦиркът едва започва. Подпукват Доган заради митологемата „Пеевски“ в САЩ и Европа, Местан се ослушва.
Първо беше „Ню Йорк таймс“. Щафетата пое „Ханделсблат“. Подир груповата кореспондентска атака по Д.П. в газетарския флагман в САЩ последва нова медийва акция срещу Доган заради „митологемата“ Пеевски. Не се заблуждавайте. Мишената е Сокола. Д.П. е само средство. Д.П. е любимата корпоративно-политическа рожбичка на А.Д. След специалните отношения между Ахмед Доган и Илия Павлов ставаме свидетели на опит Сокола да бъде лишен от „любимата си играчка“. „За Пеевски казват, че не си поплюва, пише Ханс-Петер Зибенхаар в „Ханделсблат“. Опусът е посветен на медийната независимост в страните от бившия Източен блок – разработка „под индиго“ от „Ню Йорк таймс.“. Нали не сте забравили кой „капитален“ кръг в България работи от години с „Ханделсблат“?!

Какво се случва? Защо точно сега подпукват Доган заради митологемата „Пеевски“. Забележете, западняците не пишат за модела „КОЙ“, атакуват мощно Пеевски, за да ударят Доган. Шляканият и брутално малоумен опит на Б.Б. да се скрие зад измишшльотината „КОЙ“ вече не минава дори пред ефирните журналки в България. Да не говорим пред медийните босове на Запад. Сотир Цацаров, понеже е начетен и образован, рафиниран мъж, ще стори добре, ако не говори за „Д.П.“ като „обобщаващ образ“, ако иска да бъде добре приет в посолствата на САЩ, Германия и т.н. Ама той си знае… Серията публикации срещу Д.П. е знак.
Циркът едва започва. Ще се изненада ли Сотир Цацаров, ако му съобщят „партньорите“, че „цената“ за Шенген е очеизвадна – изолиране на Доган и Пеевски. Пак да наблегнем – никой не писка срещу Лютви Местан. И той се ослушва. Дали пък Ахмед Доган няма да го изключи от парламентарната група на ДПС, да прощавате за снизходителната гаргара. „За съжаление, на Запад малцина се тревожат за свободата на медиите между Унгария и Черно море, реди дописката си Ханс-Петер Зибенхаар в „Ханделсблат“. А тъкмо тя била в основата на всяка работеща демокрация и развиваща се икономика.
„Именно затова „путинизацията“ е така опасна за Европа, а цената на бездействието ще бъде висока. Медиите са мощен инструмент за сплашване и отстраняване на неудобни политически и бизнес противници. Някогашното опиянение от свободата на словото в печата, телевизията и интернет отстъпи на разочарованието. Днес „путинизацията“ на медиите в Източна Европа не е потенциална заплаха, а горчива реалност. В страни от ЕС като Унгария, Румъния или България, а също и в кандидатстващата за еврочленство Сърбия медиите са под натиска на управляващи и олигарси.“.
„Путинизацията“ на медиите в Източна Европа отчетливо се забелязва в България. Ключова роля там играе олигархът Делян Пеевски. Едва 34-годишният предприемач поддържа тесни връзки с политиката. За този едър властови мъж казват, че не си поплюва. Могъществото си той упражнява главно чрез разпространението на печата.“, отсича журналистът от „Ханделсблат“. Леле, що стана? Думат ти Пеевски, сещай се Доган.
In Bulgarien steht es um die Medienfreiheit nicht besser. Bei einem Treffen mit drei bulgarischen Journalisten schildern mir diese, wie gering der Spielraum für eine unabhängige Berichterstattung geworden ist. Eine Schlüsselrolle spielt dort der Oligarich Deljan Peewski. Der erst 34-jährige Unternehmer pflegt beste Kontakte in die Politik. Der bullige Machtmensch ist als rauer Typ berüchtigt. Seiner Mutter gehört der größte Medienkonzern des ärmsten Landes der EU. Vor allem über den Pressevertrieb funktioniert die Macht, berichten Betroffene, пише Hans-Peter Siebenhaar.
Ало, Борисов, помоли Румяна Бъчварова да ти го прочете в оригинал – на немски звучи различно.

www.bgsniper.com

 

«