« Върни се назад Публикувано на 08.11.2014 / 21:17

Ето ги най-големите шарани в нета – наричат се „Пик“!

Недялко НедялковСоциален експеримент алармира за вредата от групичката преписвачи на Недялко Недялков

Вече не знаем да се смеем ли или да плачем. Тези замърсители на журналистическата професия, наречени „Пик“, са на път да подобрят всички печални рекорди на света. То бива крадене, бива преписвачество, ама това преминава и последните граници на резила.През цялото изминало денонощие подопечните на издателя Недялко Недялков се скъсват да копират новините на БЛИЦ, представяйки ги за свои. Стигна се дотам, че най-семплите ни авторски и изпреварващи постижения от вчера (подготвяната от германци атака на граничните ограждения на България, взетите на прицел от Цацаров осем депутати и т.н.), днес бяха представени като ексклузивни топ новини в „Пик“.

Медийните Пик-льовци се помислиха за най-големите тарикати в бранша. И решиха, че не само ще ги зареждаме с новинарски бомби, а и ще им превеждаме горещите световни новини и ще им пишем репортажите от телевизионни предавания. А те, симпатягите, копират, пействат и се пишат журналисти. При това с претенции.

За да разкрием истинското лице на псевдо медията, се принудихме да проведем дребен социален експеримент. Изгледахме предаването „Срещи в огледалото“ по TV+ и публикувахме репортаж от него. Позовахме се на първоизточника, но заложихме капан за наивници. Вместо името на водещата Ели Пенчукова, написахме това на Янаки Ганчев. И зачакахме. Не толкова дълго, разбира се. Само 7 минути по-късно репортажът ни от предаването се появи при хитреците. Подписан с „Автор: ПИК“ и аргументиран с изказване на… Янаки Ганчев. Който всъщност не е обелил и дума по темата! Но може ли преписвачът да знае това? Та той нито е гледал, нито е слушал това, което „пише“.

Ние добре си се смеем, но не забравяме Читателя. Той е на първо място. И трябва да знае, че „медии“ като тази на Недялко, нямат собствени източници. Те се препитават с крадене на чужд труд. Всеки греши, много често и ние. Може би ще минат години, докато станем перфектни. Затова приемаме всички критики във форума, без да ги трием – те са най-верният коректив. Но да публикуват „новини“, в които лъжата започва още с името на първоизточника, е абсолютният край на журналистиката. Такива като тях създадоха паниката с шегата на „Ку-ку“ за авария в АЕЦ „Козлодуй“. И за да не се повтаря, ден след ден призоваваме за този прословут първоизточник. Не е от суета, а от отговорност. Защото нещата излизат извън контрол и от това ще страда все повече Читателят. Спри се, Недялко. Казваме ти го с добро.

Агенция БЛИЦ

«