« Върни се назад Публикувано на 24.09.2014 / 9:41

ЖУРНАЛИСТИ ЗА ПОСМЕШИЩЕ! „РОДИХА“ ПЛОДОВЕ НА ПЛАСТМАСОВИТЕ ПАЛМИ НА „РАПОНГИ“!

Палми на "Рапонги"Една от най-рейтинговите информационни агенция в България – БЛИЦ, публикува изумителна новина. Цитирайки рубриката „Моята новина“ на Нова тв, агенцията съобщи:
Кокосовите палми на плажа във Варна отново дадоха плод, видяха очевидци в морската ни столица, които са изпратили свои снимки до рубриката „Моята новина” на Нова телевизия.
Това се случва за втора поредна година. Старите варненци напомнят, че това е знак за дълга и студена зима, но дали тези прогнози ще се сбъднат, само времето ще покаже.“
За повече автентичност и най-вече за повече хонорар, талантливите журналисти са допълнили без причина:
„Според биолози Варна е на географска ширина на Сочи, а Бургас на Сухуми. В Сочи и Сухуми е пълно с палми и какви ли не южни растения, но там климатът е субтропичен. Кавказ ги пази от студените северни ветрове, докато в морската ни столица условията са по-различни.“
За сведение на набедените репортери, по варненското крайбрежие има само една „гора“ от палми – на плажа след крайбрежната алея срещу заведение „Рапонги“. Те са там от няколко години и са изработени ИЗЦЯЛО от пластмаса. Само на нетрезви и зависими тези изкуствени подобия на растения, забити в пясъка, може да заприличат на истински. Плодовете им висят там по един и същи начин цяла година. Какво общо имат старите варненци, коментирайки нещо, случило се за втори път, изобщо е трудно да гадаем. Полетът на журналистическата мисъл е на такива висини, че оставя безмълни нормалните читатели.
Тиражирането на изцяло измислената и изобщо непроверена „новина“ е показател за нивото на набедените за журналисти, които не се свенят да лъжат и украсяват измислиците си. Нарушаването на основното правило – проверка на новината от повече от един независим източник, прекратява възможността казаното и написаното да са журналистика. Допълването на непроверената история с някаква христоматийна информация е стара форма на демагогия, чиято единствена цел е да се придаде автентичност на нещо неистинско.
Случаят е показателен и за това как се „произвеждат“ новини, удължават с разни преписани изреченийца, за получаване на по-висок хонорар и всякакви словоблудства се разпространяват и продават като реални.
www.intrigi.bg

«