« Върни се назад Публикувано на 25.02.2014 / 19:08

ЗАЩО ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ КУПУВАТ 5 КОРАБА ЗА „ГРАНИЧНА” НА СТАРО ЗА 65 МИЛИОНА ЕВРО, А „ПРОПУСКАТ” БЕЗВЪЗМЕЗДНО ДАРЕНИЕ ОТ 25 ИТАЛИАНСКИ КОРАБА

 

Една година след като АФЕРА алармира за съмнителните финансови действия от страна на МВР-то на Цветан Цветанов във връзка с умишлено неглижиране на безвъзмездно дарение от страна на Финансовата гвардия на Италия за Гранична полиция, за сметка на закупени по-късно …5 корабчета на старо за сумата от 65 милиона евро, продължаваме да питаме кой, кой, кой, кой взе комисионната? Цялата документация за италианските кораби продължава да е в МВР. Стига да се намери прокурор да рови.

През 2008 година български държавни представители постигат съгласие с Финансовата гвардия на Италия за безвъзмездно дарение на 25 кораба от по 10 и 50 тона с цялостно оборудване за Гранични войски, направено от италианска страна. Корабите са притежание на Финансовата гвардия и не зависят от държавата, и тъй като те решават да се превъоръжават, а България е външна граница с Европейския съюз, представители на двете страни стигат до заключението, че помагайки на нас италианците помагат и на себе си.

Какво се случва обаче?

След като е договорено дарението между италианците и български държавни представители на МВР, на официална делегация в Италия пристигат тогавашният главен секретар на МВР Валентин Петров и шефът на Гранична полиция Красимир Петров. Всичко е съгласувано и с тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Италианците трябва с техни екипажи да докарат корабите, които българските представители харесат, до България и както му е реда вътрешният министър да ги посрещне официално.

Докато върви финализирането на договорката, вътрешният министър Румен Петков обаче пада от поста си.

След него идва Михаил Миков, който вместо да се възползва от извоюваното дарение, замазва нещата и през октомври 2008 година се купува едно корабче на старо за … 7 милиона евро.

Преди парламентарните избори, които впоследствие печели ГЕРБ, държавните служители, които не могат да се примирят, че се изтърва такъв изгоден шанс Гранична полиция в България да бъде оборудвана и то безвъзмездно, се обръщат към Цветан Цветанов, който е все още в опозиция.
Цветанов обаче в типичен стил предлага „казуса” да бъде използван по време на изборите с популистки политическа цел. Хората отказват.

След като ГЕРБ взима властта и прави правителство, а Цветан Цветанов става вътрешен министър, уредилите изгодното дарение за България се обръщат пак към него, вече в качеството му на вицепремиер и министър на МВР.

Настояването към Цветанов е да се използва от тази възможност, още повече, че става дума за дарение.

Вътрешният министър обаче отсича да не го занимават с това, защото имал много по-важни въпроси за решаване.

Скандалното идва малко по-късно, когато Цветанов и правителството на ГЕРБ купуват 5 кораба на старо за 65 милиона евро, „за да усвоят европарите”, както обича да се хвали вътрешния министър.

Защо пренебрегва изключително изгодното дарение на италианците Цветанов?

Ами защото дарените кораби от италианска страна са безплатни.

И там няма комисионна.

Познайте кой е взел комисионната!

Afera.bg

 

«