« Върни се назад Публикувано на 25.02.2014 / 9:23

ЗА УСПЕЛИТЕ БИЗНЕСМЕНИ – АГЕНТИ НА ДАНС

 

От известно време в Гражданско сдружение „Всички са равни пред закона“ не спират да постъпват жалби и сигнали от граждани, които са заплашвани и рекетирани от един бизнесмен, представящ се за висш държавен служител. Всичките граждани са от столичния район „Възраждане” и живеят или работят в близост до пресечката на ул. Перник и ул. Пиротска, а въпросният бизнесмен е Георги Станчев Георгиев, собственик, управител, представител и консултант на търговско дружество „ВСВ ИНЖЕНЕРИНГ“-ООД.

Проблемите на живущите в района започват през 2011 год., когато Георгиев, в качеството си на инвеститор, започва изграждането на жилищна сграда на ул.Перник № 90. Тогава той се  представя, като държавен експерт от Министерство на финансите, свързан с ръководството на ГЕРБ и приближен на зам. министъра Владислав Горанов. При възникването на първите скандали, свързани със строителство, много от недоволните „получават проверки” от НАП, които по думите на Георгиев са разпоредени от него. Собствениците на търговски обекти са били заплашвани със спиране на дейността им, като Георгиев им е обещавал, че лично ще изпрати сигналите до ДВСК, където също имал големи връзки.

Най-големите проблеми идват през 2013 год., когато строителството е завършено, във видимо нарушение на редица строителни норми и Георги Георгиев, който е продал по-голямата част от жилищата в сградата вече е в качеството на ръководен държавен служител в Комисията за отнемане на имуществото придобито от престъпна дейност.

Недоволните от изпълнението на строителните правила биват „успокоявани“ от Георгиев, че нищо не могат вече да му направят, защото за всички разрешителни си е платил, където трябва. Дори двама от живущите в района са били предупредени да не се занимават с въпроса за строителството, защото както се е изразил Георгиев, той сега е „човек на ДАНС“ и тях ги очакват големи неприятности. Такава заплаха, за затваряне на търговски обект той е отправил и към собственикът на бистро “Мираж”, което се намира на отстояние  един метър от новопостроената сграда на ул. Перник № 90. Факт, който е безспорно установен и е в противоречие със строителните правила.

По повод на тези сигнали в Гражданско сдружение „Всички са равни пред закона“ се направи проверка, която потвърди фактите и изясни нови обстоятелства, поставящи множество въпроси пред компетентните органи. Георги Георгиев действително е държавен служител от месец юни 2013 год., когато му е прекратен преподавателския договор с висше учебно заведение, но въпреки това той е продължавал да осъществява търговска дейност, по смисъла на закона и е сключвал договори за покупко-продажба на недвижими имоти от името и за сметка на търговското дружество „ВСВ ИНЖЕНЕРИНГ“-ООД. Дали това е съвместимо с  Моралния кодекс на държавния служител би могъл да отговори ръководителят на комисията, в която работи Георгиев. А дали това представлява престъпление би трябвало да се произнесе прокуратурата, след като провери сключените сделки от Георгиев за периоди 2011 год.-2013 год., които за улеснение ще споменем, че са изповядвани при столичните нотариуси Борислава Михайлова Налбантова и Мариета Борисова Николова.

Същият въпрос би следвало да се постави и за начина на издаване на разрешителните за строеж от Столична община, както и за спазването на строителните норми.

Установихме, че Георгиев се движи из София с държавен автомобил, с рег. № СА 8381 НА, на който е поставена синя лампа. Дали това е автомобил на ДАНС и в какви отношения е гражданинът Георги Георгиев с нея, служител, агент, сътрудник, доносник или просто симпатизант, би следвало да отговори Председателя  на Агенцията, зад която се крие.

С основание хората подали сигналите до нас желаят да останат анонимни. Страхът им е оправдан. Въпросът е по-скоро, докога обществото и институциите ще търпят „успелите бизнесмени“, които постигат всичко с подкупи и изнудване и се защитават със статута на държавни служители от различни агенции и комисии, и докога обикновените граждани ще бъдат заплашвани от самозабравили се държавни чиновници?

„Всички са равни пред закона”

«