« Върни се назад Публикувано на 20.03.2014 / 8:56

КАТАСТРОФАЛНИ ИЗДЪНКИ НА БУРГАСКИЯ ОКРЪЖЕН И АПЕЛАТИВЕН СЪД. КОШНИЧАРОВ ОСВЕН ПО „ГРАНИТИ”, „КОПИ-ПЕЙСТВА” И ПО ДЕЛАТА ЗА ЛЕЧКОВ И МЕНАШКИ

 

„Процесът срещу ексченгето Менашки е бил миниран още от самото му начало, но на никого в Бургас не му е направило впечатление. Върховният касационен съд (ВКС) върна делото срещу Михаил Менашки за убийството на Мария Златанова в Бургас, заради груби грешки и на първоинстанционния – Бургаския окръжен съд (БОС), и на въззивната инстанция – Бургаския апелативен съд”, пише бургаския сайт flagman.bg

АФЕРА от години алармира за поръчковата некадърна работа както на Бургаската окръжна прокуратура, така и на Бургаския окръжен и апелативен съд по скандалното дело „Гранити”.

Михаил Менашки бе осъден на 25 години затвор от БОС, заради зверското убийство на Мария Златанова, станало на 3 септември 2012 г. През октомври м.г. присъдата бе потвърдена и на втора инстанция. Магистратите от ВКС отчитат, че цялото съдебно следствие в Бургас е било „минирано“ още от самото начало, когато съдия Стефан Стойков от БОС е позволил да бъдат конституирани частните обвинители и граждански ищци – бащата Максим Златанов и приятеля Симеон Куминков, без да е взето становището на подсъдимия. Искано е само становище на представителя на прокуратурата Красимира Кателиева и едва след като са конституирани, е питан за съгласие и Михаил Менашки. „Този ред на провеждането на съдебното заседание е неправилен. Съдът следва да провери наличиено на предпоставки за даване на ход на делото, да докладва постъпилите искания и да вземе становището на страните. С нарушаването на този законов ред и конституирането на нови страни, без да е изслушал позизцията на подсъдимия, окръжният съд е допуснал процесуално нарушение и потъпкал принципа на равенството“, пише в мотивите си ВКС.
Вместо да ревизира решението и открие пропуските, състав на Бургаския апелативен съд с председател Георги Кошничаров в 11 страници прави буквален препис от мотивите на първоинстанцинната присъда, отчитат магистратите от върховния съд. Преписът бил copy-paste, включително с „подчертаванията и удебеляванията“, пише в решението си тричленният състав на ВКС.
„Въззивният съд, който би следвало да осъществи контрол върху първата инстанция, е потвърдил нейния съдебен акт, напълно идентично, дори словесно е препотворил същите мотиви в същия ред“, заключва още ВКС. Не е мотивирано и отхвърлянето на исканията на защитата. Заради това и делото отново е върнато в Бургаския апелативен съд, който трябва да направи задълбочен анализ на доказателствата и прецизира първоинстанционната присъда.
Върховният касационен съд (ВКС) за втори път връща на Бургаския апелативен съд (БАС) и едно от делата срещу бившия кмет на Сливен Йордан Лечков, като в решението на ВКС се посочва, че апелативният съд не само не е отстранил пропуските в отмененото веднъж решение, а го е преписал, заедно с техническите грешки в него, пише още
flagman.bg

Става дума за делото, по което Лечков е подсъдим за престъпление по служба, с което ощетил община Сливен с над 671 000 лева.
През декември м.г. апелативният съд потвърди условната присъда на Лечков от две и половина години затвор. След протест на прокуратурата и жалба на подсъдимия, то отново стига до Върховния съд, който пак го връща, като в решението се казва, че липсват мотиви, а количественият обем на съдебния акт не може да замести качествените му характеристики. Върховните съдии констатират, че пропуските не само не са отстранени, ами отмененият вече акт на Бургаския апелативен съд, на практика е бил преписан от друг негов състав.
„Прочитът на двете съдебни решения /по внохд No254/2012 г. и по внохд No188/2013 г./ сочи, че преобладаващата част от съдържанието им е идентично /copy-paste/, което поставя под съмнение формирането на лично вътрешно убеждение в съдебния състав, постановил контролирания в настоящето производство въззивен акт, така както изисква законът в нормата на чл.14 ал.1 от НПК. Основание за такъв извод допълнително дава и обстоятелството, че дори и допуснатите във въззивното решение по внохд 254/2012 г. грешки /напр. в уводната част е отразено, че подсъдимият е осъден на шест месеца лишаване от свобода/ са преповторени в проверяваното въззивно решение, което сочи на чисто механично репродуциране на текста на решението, дори без критично осмисляне на неговото съдържание“, се казва в последното решение на състав на ВКС с председател Даниела Атанасова, докладчик Антоанета Данова и Лада Паунова.
В него се подчертават и други пороци в решението на апелативните съдии. Например, съдът е приел показания на свидетелка, която давала сведения или по слух – „обществено известно е, че фирмите са от кръга на Лечков“, или по предположения – „считам, че това не е ставало без знанието на кмета“.
Другото шокиращо дело „Гранити” също е в ръцете на корифеите на матистратската мисъл от Бургаския окръжен и апелативен съд. Там пък обвинителния акт бе връщан пет пъти, заради некадърност и литературни измислици. Впрочем и по това дело свидетелите дават показания по „слухове”.

 Afera.bg

«