« Върни се назад Публикувано на 25.11.2014 / 15:58

ЛАСКИ ЗА ЛЕКЕТА. КАПИТАЛИЗИРАНЕ НА ПСУВНИТЕ

Кеворк КеворкянБойко минава мярката. Не знам вие за какво се сещате – и нямам намерение да правя списък на претенциите ви. Но аз имам предвид нещо съвсем конкретно – и това е милозливостта, която проявява към довчерашните си ругатели. Не става дума за политическите му опоненти, те са нещо друго; при съперничествата и битките в политиката са валидни други правила – в смисъл че липсват всякакви правила. Освен това е известно, че преди да излязат на сцената, мнозина си оставят честта на съхранение в някоя заложна къща.

Имам предвид една друга порода хора, нищо и никакви типове: довчера лигите са им текли, докато са ругали Бойко като каруцари, а днес вече са част от антуража му.

Това е направо неразбираемо, тази щедрост на Бойко по никакъв начин не може да бъде обяснена. Само защото „Преса“ се опитва да наложи тон на коректност, не ми е удобно да цитирам някои от цветистите ругатни на тия словесни касапи, за да се убедите сами в капитулацията на Бойко.
Той положи доста усилия и вече има репутацията на отличен тактик, който успешно промисля, макар и малко протяжно и дори непоследователно, ходовете си; сега обаче пепелянките, които той гушна в пазвата си, ни карат да се съмняваме в него. Писал съм вече за неговата доброжелателност, която обаче досега е била и добре изчислена – в смисъл че винаги е знаел колко точно е разстоянието до гърлото на врага му. Но да напълниш пазвата си с пепелянки е нещо съвсем друго. Някой сигурно се опитва да му внушава, че по този начин той изразява толерантност дори към крайните си опоненти; това са отровни лъжи – веднага ще се убедите в това, стига да си припомните какво е писал за него, например, неговият правосъден министър, и не е само той от днешното му обкръжение, за съветници и останалата цаца край него да не споменавам. И в случая не ме интересува, че Бойко вероятно е решил да провери на колко змийски ухапвания е способен да из- държи.
Или пък дали иска да го признаят и за Главния Змиеукротител на Републиката.

Има нещо далеч по-опасно – и то вече е извън неговия личен змиярник. Този мазохизъм допълнително поощрява всепозволеността в публичното говорене.

Бойко може и да си въобразява, че ще направи някому добро впечатление, като прикотка край себе си няколко лекета, които довчера са си позволявали словесни волности, невъзможни за едно нормално общество. И аз имам предвид само ругатните, с които те са го радва- ли публично по медиите – другото, което върви на ухо по чуждите посолства или по скверните трафици на някои неправителствени организации, просто не е възможно да се цитира.

И какво сега – лекетата една заран са се събудили бели ангели, понеже вече (и) Бойко ще им плаща заплатиците? Вярвате ли го?

Тази милозливост не е израз на голям държавнически ум – нека направо да го кажа така. Доган или Костов, които Бойко тъй или иначе признава, никога не биха си позволили подобна слабост към ругателите си. Защото са знаели, че лекето си остава леке завинаги и това, че временно ще ти лъска подметките, нищо не означава. Утре ще си е същият подлец, утре ще го придърпа някой друг чорбаджия. Още когато прибереш в пазвата си подобна змия, ти вече си победен – а тя се усеща по-силна от теб и си съска сама на себе си: „Гледай го този будала, само дето на майка не го псувах, а сега ще го съветвам или дори ще управлявам министерство.“ Тия змии няма и как да ги използваш за нещо смислено – в тях няма нищо друго освен отрова.
Подобна щедрост няма да бъде посрещната добре от публиката, тя ще види Бойко по-слаб, по никакъв начин няма да схване защо всъщност той опрощава ругателите си. Тази негова слабост ще отприщи още по-жесток словесен вандализъм.

Псувайте Бойко – и министерският пост не ви мърда. С псувни – към кабинетите на новата власт. Това е нова форма на рекет и тя ще става все по-популярна, щом и Бойко й се поддава толкова лесно.

Съмнявам се, че дори ги е питал защо са го унижавали по безподобен начин – а не беше лошо да го направи; коленичат лекетата –
и се изповядват за словесните си екзекуции, а Бойко ги кара да повтарят по три пъти най-гадните си квалификации – и ако продължава да му е хубаво на душата, да си ги назначава. Външният наблюдател може би ще реши, че премиерът е станал жертва на страховит кадрови недоимък – щом е опрял, примерно, до този си правосъден министър. Но това изобщо не е вярно. Преди да придърпа някаква Ковачева за министър на правосъдието в първия си кабинет, негов министър беше сегашният вицепрезидент Маргарита Попова, което само доказва, че подходящи хора има – и то такива, които не са го псували като каруцари и унижавали словесно по всякакъв начин. Въпросната Ковачева дойде от „Прозрачност без граници“ – но Бойко така и не си направи труда да види какви ги бе плещила там до онзи момент по негов адрес. Добре, лекетата няма да го ругаят вече публично – и какво от това? А какво се случва с ругателствата им – те къде са складирани и как ще захранват следващите фази, следващите екзекуции на словесната вакханалия?

А най-мръсното в тази капитулация на Бойко е друго: като ги прикотква тия лекета, той все едно си признава, че те са били прави, докато са го ругали! Нямаше ли някой, който да му отвори очите поне за този ефект, за тази последица от щедростта му?

Истинският политик е безмилостен с мърсуващите по негов адрес лекета. Това, което прави Бойко, не са шегичките на генерал Дьо Гол, галантни по френски: поканил най-известните карикатуристи, обърнал се в профил да видят хубаво носа му и рекъл: „Ето, господа, знаете вече как да ме рисувате!“ Великодушие към лекетата човек може да прояви, ако не е популярна личност, за премиер да не говорим.
Те го транжираха като касапи – той ги приласкава.
Разбира се, най-опасният закон е „Законът на връщането“ – както се изразяваше покойният Здравко Петров, който е напълно непознат за днешните лекета и касапи, макар да беше блестящ литературен критик. Веднъж охлади мераците ми да отвинтя главата на един негодник, което в ония години все пак ставаше далеч по-елегантно – като надълго ми обясняваше пагубните последици на „връщането“. Затова и досега гледам да спазвам съвета му – и докато съм имал на разположение „Всяка неделя“, която винаги е била могъща сила, не съм си позволявал да я използвам за някаква разправа. Макар самият аз неведнъж да съм ставал жертва на телевизионни вендети от разни малчовци.
В последния цикъл на предаването на няколко пъти стана дума единствено за фамозния Прокопиев. Е, и какво, не се ли оказаха прави критиците му и за неразбориите около „Каолин“, и за рекета, който той упражняваше – а и досега упражнява – над Комисията за финансов надзор и нейния председател Мавродиев. И въпреки това му четохме „правото на отговор“.

То и него Бойко прикотка – чрез подставените му играчи. И що за смахната държава сме, когато един нищо и никакъв посткомунистически „първенец“ я върти на пръста си – 20 души негови черноризци приватизираха енергията на народните протести, сетне ги осребриха – и сега си имат и министри, и друга сволоч където им е нужно. Това държава ли е?

Изглежда и гръбнакът на медиите също е пречупен, та легализираха техния замисъл – за гръбнака на държавата вече изобщо не си струва да се говори… Накрая се оказа, че няма никаква разлика между приватизирането на „Каолин“ или „Дамяница“ и приватизирането на енергията на Улицата. А това вече е позорно и унизително. Медиите трябва да накарат лекетата да коментират публично думите си за Бойко, обидните си квалификации за него – и ако не го направят, да вървят на майната си. Публично: такъв ли е той, какъвто са го описвали, или не е такъв, кога са грешали – тогава или сега, и пр. Вместо да ги постави на колене, Бойко ги щади и глези.
Той обаче вече е тяхна цел от миналото.

Сега наред е главният прокурор Цацаров. И пак да се попитаме – що за държава сме, когато един нищо и никакъв адвокат, без да има дори адвокатски права, вече е министър и ръководи заседанията на Висшия съдебен съвет – и не е ли позорно това за самите членове на този съвет, как изобщо изтърпяват този болшевишки цирк. И изобщо знаят ли в Брюксел що за птица е адвокатчето, та искат от него да прави решителни реформи? Дори комунистите не си позволяваха чак подобни гламавщини – някой шаечен дървеняк да става министър на правосъдието.

Обаче сега този номер върви. И каква е сделката – с Брюксел, а и изобщо – кой ще ни достави този пък отговор? Има и още един ефект от кадровите волности на Бойко, също неприятен. Все още има много сериозни хора – не лекета или змийчета – които продължават да го харесват; а те какво да си мислят, като го виждат да се обгражда с лекета? А пък оперетата с медиите е друга, но не по-малко скверна. Сякаш нашите политици нямат никаква чест – и мрат да ухажват издания, които направо са се гаврили с тях.

Една илюстрация към написаното досега – може да е полезна за Бойко. Тия дни споменатият Прокопиев попадна в крайно унизително положение и се държеше като провинциален комедиант – от години се упражнява за сметка на Пеевски, а сега печата във вестника си реклами на неговата „Лафка“, която уж беше хайдушко начинание; сетне пък сълзливо се оправдава в разни телевизионни студиа. Ето я ценностната система на тия герои: ругаеш някого, но нямаш нищо против да лапаш паричките му. Тази безпринципност е нелечима като проказа.

Други публикации на автора можете да намерите в pressadaily.bg и www. kevorkkevorkian.com, както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.

Кеворк КЕВОРКЯН
В. Преса

«