« Върни се назад Публикувано на 01.10.2014 / 16:46

Марешки ще предлага на ГЕРБ пак да назначат негов човек за лекарствата

Марешки и БорисовСтава въпрос за юрист, който определя цените на илачите му и му е помагал за лицензите на аптеките му. Варненският политик и бизнесмен Веселин Марешки се хвалел, че пак ще кадрува за трети пореден път в Изпълнителната агенция по лекарствата, която да си затваря очите за мероприятията му с лекарства. Това е причината да не се кандидатира на предстоящите избори за парламент, което никак не му е в стила.

Марешки е търсел подход към ГЕРБ, като обещал стотици хиляди гласове в тяхна подкрепа, ако му върнат властта над агенцията, носи мълвата.
Негови кадри бяха предишните двама директори по времето на ГЕРБ – варненецът – фармацевт Евелин Благоев и по времето на БСП – д-р Кирил Ненов, шеф на хемодиализата в „Св. Марина”. Понеже Благоев бил назначение на ГЕРБ, Марешки си хортувал с БСП лидера Борислав Гуцанов, който му е съученик и заедно лобирали за д-р Ненов. Потресена от кражбите и корупцията в агенцията здравният министър на БСП Таня Андреева смени директора и назначи университетския преподавател доц. Асена Стоименова, която преди това допринесла за намаляването на цените на лекарствата в комисията, която ги определя.
Стоименова обаче открила множество нарушения и уволнила огромно количество кадри на бизнесмена, за които политическите партии изобщо не знаели. Служебният министър Мирослав Ненков одобрил съкращенията. В Агенцията се оказва, че работела лелята на варненеца Албена Найденова.
Не така обаче стоял въпроса с неговата адвокатка Людмила Ангелова, която оглавила целия контрол върху търговията с лекарства. Заедно с тях по времето на двамата директори от ерата на Марешки в агенцията били назначени множество близки и роднини на аптечния бос.
След като напуснали, хората на Марешки го помолили спешно да вземе мерки, но само леля му се осмелила да подаде жалба до инспектората на здравното министерство, че е неправомерно уволнена. Така в момента тече инспекция по сигнал на роднина. Проверяващите пък решили да играят своя игра и започнали проверка с идеята да назначат нов кадър, близък до Марешки, който е и тяхна колежка, коментират в тези среди.
Става въпрос за дългогодишен служител на министерството, който е издавал сертификатите на аптеките му. Това е Дима Апостолова, която дълги години подпомагала веригата от аптеки. В България всеки има право да има не повече от 4 аптеки, а Марешки има над 250 и властите си затварят очите за това. Апостолова има заслуги към бизнесмена. Схемата на Марешки е да притиска малките аптеки, да отваря обект срещу тях и да продава на ниски цени, докато те фалират и му се продадат. По времето на неговите директори аптеките на всички конкуренти били непрекъснато проверявани от негови хора в агенцията и те се отказвали да работят, алармират от аптекарския бранш.
Манол Владимиров

«