« Върни се назад Публикувано на 10.12.2014 / 8:51

Медии бойкотират „Спортист на Варна“ заради порочен регламент

СвиркаГолям скандал е на път да опорочи и да провали традиционната годишна анкета за Спортист на Варна в четвъртък. Причината – на заседание на 28 септември т.г. Общественият съвет по спорта към кмета на града е намалил квотата на журналистите на трима души, а всички останали спортни пера от варненските медии са игнорирани от правото на вот. За сметка на това представителите на обществения съвет и на местния парламент в изборната комисия са четирима, което прави гласуването неравнопоставено и опорочено в зародиш, заявиха дискриминираните журналисти, пише сайта Topnovini.bg.

Миналия петък постоянната комисия по младежки дейности и спорт към общинския съвет е гласувала безпрецедентното решение на обществения съвет. Едва тогава спортните репортери узнали за дискредитиращия ги регламент, който влиза в сила без да е минал на общинска сесия. Като върла защитничка на новите правила се изявила небезизвестната съветничка Марина Карапетян, чието име стана нарицателно за партийна мимикрия след отстраняването на бившия лидер на ГЕРБ-Варна Павел Димитров. На журналисти, потърсили обяснение за скандалното гласуване, местната избраничка се троснала, че кметът вече бил подписал новия регламент и че Общината имала правото да решава как да си проведе анкетата, защото тя плаща за нея. Репортерите продължили да й задават въпроси, при което Карапетян ги сугестирала, че оттук нататък ще си говори с главните им редактори. За капак изживяващата се като медийно плашило „опозиционна“ съветничка поискала от доайена на спортната журналистика Митко Апостолов да й се легитимира и да й отговори за коя медия пише. Той обаче демонстративно си обърнал главата на другата страна, а пред свои колеги обяснил, че за нищо на света не би влязъл в диалог с местната парламентаристка, тъй като това би означавало да падне на много ниско ниво.
Искрите между представителите на медиите и Обществения съвет по спорта започнаха да прехвърчат в навечерието на миналогодишната анкета. Тогава почти единодушно журналистите гласуваха за кикбоксьора Владимир Вълев – Питбула, а не за тенисиста Григор Димитров, както настояваха „старейшините” и техният вечен шеф Симеон Варчев. Тази година търкания няма да има. Дни преди официалната церемония членовете на подбраната комисия са се договорили кой да e Спортист №1. Приза в четвъртък кметът Иван Портних ще връчи на боксьора Душко Благовестов, който преди два дни покори и анкетата на Спортното училище. Не е ясно обаче кой ще отрази събитието в Община Варна, тъй като „безгласните“ варненски журналисти възнамеряват да го бойкотират.
„Случилото се е без аналог в България и света, тъй като се знае, че за всяка анкета задължително се взема вотът на журналистите от местните или националните медии. Уважаваме членовете на Обществения съвет по спорта към Кмета на Варна, много от които са се доказали като треньори и ръководители, но не можем да приемем опитите да зачеркнат дългогодишни традиции и да ни подлагат на публично унижение. Още повече, че именно медиите са ги направили популярни през годините”, пишат в Отворено писмо до кмета Иван Портних членовете на Инициативния комитет на спортните журналисти във Варна. Те негодуват, че техен колега, присъствал на септемврийското заседание на обществения съвет, не ги е информирал за новостите в регламента. Същият понастоящем е един от тримата спортни репортери в компрометираната комисия, сформирана по неясно какви критерии, но пък с ясна цел, категорични са журналистите.

http://varna.topnovini.bg

 

«