« Върни се назад Публикувано на 27.08.2014 / 11:53

МРЪСНОТО ЗАИГРАВАНЕ НА РАДАН КЪНЕВ С БОЙКО БОРИСОВ

Радан Кънев и Бойко БорисовРадан Кънев съвсем се обърка за ГЕРБ – преди два дни пусна декларация против Бойко, после обяснява, че му е партньор.След като преди броени дни Радан Кънев разпространи декларация, че Реформаторският блок е против Борисов да е премиер, днес в Шумен Радан Кънев каза точно обратното – че ГЕРБ ще е партньор на РБ. Очевидно осъзнал глуповатия си ход с декларацията и след като излезе социология през уикенда, която дава 4,9 % подкрепа на РБ, Радан разбра, че е смешен с претенцията си да определя кой ще е премиер и реши да покаже политическа зрялост. Но съвсем се обърка – само успя да хвърли в недоумение журналистите в Шумен и партньорите си в блока с внезапната си готовност за партньорство с ГЕРБ.

„Единственият възможен партньор на Реформаторския блок, който може поне частично да отговори на очакванията за дясно реформаторско правителство, е ГЕРБ. Зад ГЕРБ стоят много десни гласоподаватели, много хора с възгледи като нашите. Какво може да се постигне като коалиционно управление, това ще видим наистина след вота“, казва днес в Шумен лидерът на ДСБ, цитиран от местни медии.
Кънев често е обвиняван, че е говорител не на блока, а на бившия си партиен ръководител Иван Костов, но след тези резки промени в посланията му вероятно ще си навлече подозрението, че не другите лидери, а точно той приема наставления и от Борисов, които явно са причина за рязката промяна в позицията му към ГЕРБ.
Близки до други лидери в блока потвърдиха, че реформаторите вече трудно преглъщат неуравновесеното поведение на Радан и във всички партии има негодувания срещу него, което се е изострило особено след като Кънев обявил, че иска конгрес на РБ, 2 седмици преди изборите.
Помним гръмкото му хвърляне на оставка като говорител на блока, уж заради Бойко, но явно това е било само прах в очите, за да го оглави без конкуренция и затова бърза с този конгрес. Хитър и подъл ход, защото няма време за избиране на делегати за този конгрес. Хората са още в отпуски, а предизборната кампания почти започна, на кого му е до конгрес в столицата?
Те са ядосани от заиграването на Радан Кънев с Борисов и виждат в това знак, че двамата ще играят заедно срещу Кунева и останалите лидери в блока.
В началото на август самият Борисов разказа, как Радан Кънев ходил при него, а после при Костов. Така обръчът около Радан се стяга все повече и след протестни декларации на структурите на РБ, които валяли от различни градове в страната. В тях членове на ГС и на партиите по места се жалвали и срещу конгреса, и срещу няколкото останали местни организации на ДСБ, които опитвали да узурпират дейността на РБ с подмолни действия и костовистки маниери.
Достоверни източници на АФЕРА разказаха за декларация на партиите от РБ в Сливен, която те написали до БЗНС – Н. Ненчев и на шефа на СДС – Б.Лукарски, в която декларирали как не желаят повече да толерират костовистките подходи на ДСБ.
Afera.bg

«