« Върни се назад Публикувано на 23.01.2014 / 9:00

НАГЛО! ОРТАЦИ НА ЗАМ.-ШЕФКА В ДФЗ ЛАПАТ ТЛЪСТИ АГРО СУБСИДИИ ВТОРИЯТ ЧОВЕК ВЪВ ФОНДА Е ДЕЙСТВАЩ ЧЛЕН НА ГЕРБ

 

След като първи алармирахме за небивалия по мащабите си конфликт на интереси, в който е затънала зам.-шефката на Фонд „Земеделие“ Виолета Александрова, продължение на наша проверка показа, че заради поста и ресора си, тя е лично отговорна за изплащането на значителни по своите размери агросубсидии на един от съдружниците си. Става дума за „Пловдивинвест-21 АД, която ежегодно прибира значителни суми по програмата за развитие на селските райони. Същата компания е свързана с „План Инвест Пловдив“ ЕООД – фирмата, която благодарение съдружието си с Александрова е усвоила 4 666 770 лв по оперативна програма „Регионално развитие“. На 23 юли 2010 г., „Планинвест“ и „Пловдивинвест“ бяха избрани за надзорници на Магистрала „Тракия“ лично с благословията на Бойко Борисов и Росен Плевнелиев.

По същото време Виолета Александрова подава молба за членство в ГЕРБ, оглавява ИАРА и е определена от бившите управляващи за пряк ръководител на рибарските програми в системата на земеделието.

По смисъла на закона подобни „свързаности и стечение на обстоятелствата“ говорят не просто за конфликт на интереси, но и за злоупотреба със служебно положение. Дори нормативната база да предлага „вратички“, фактите които ще изложим в настоящия материал говорят, че са прекрачени елементарните човешки и институционални норми на приличие. Доколко делата на Виолета Александрова имат общо с политическия и управленски морал, може да си отговорите сами. Отговорните институции пък следва да преценят дали оставането й начело на структурата, която решава съдбите на българското земеделие, е съвместимо с обявените от кабинета „Орешарски“ принципи на почтеност, прозрачност и принципност.

            В материала си от 30.12.2013 г. Ви информирахме, че заместник изпълнителният директор на ДФЗ Виолета Александрова е собственик на консултантското дружество „М едн В Консултинг“ ООД, където нейни съдружници с равни дялове са прекият й ръководител и интимен партньор – шефът на „Фонда“ Мирослав Николов и неговата майка Райна Николова. През 2013 г., в консорциум с  „Архонт“ ЕООД, „План Инвест Пловдив“ ЕООД и „Строймонтаж“ ЕООД, фирмата печели проект от Оперативна програма „Регионално развитие“ на стойност 4 666 770 лв за подобряване и реновиране на градската среда в община Пазарджик. Търгът е стартирал на 10.06.2013 г., когато Александрова и Николов (с когото живеят под един покрив) са били на държавна служба във фонд „Земеделие“.

По повод на така изнесените факти, които до момента не са отречени, лично шефът на ДФЗ защити честта на близката си заместничка с думите, че конфликт на интереси няма, тъй като „М едн В Консултинг“ ООД не работи в сферата на земеделието, а той не е държавен служител и съгласно законите няма пречка да притежава дялове в частни фирми.

Справка в масивите на ДФЗ опроверга част от твърденията на Николов, тъй като той и Виолета Александрова са отговорни за разписването на агро-субсидиите на дружество, което (по смисъла на закона) е свързано лице с компания, с която „семейната“ им фирма „М енд В консултинг“ ООД е участвала в общ консорциум. Става въпрос за една от любимите пътностроителни фирми на ГЕРБ – „Пловдивинвест 21“ АД, която от 2008 до 2012 г. е крупен бенефициент по Програмата за развитие на селските райони.

Според Търговския регистър, „Пловдивинвест 21“ АД е собственост на Петър Веселинов Ангелов, който го управлява в съдружие. Същият е собственик и на „Пловдивинвест“ АД. Освен с дублиращо се наименование, двете фирми са притежание на един и същи собственик и са със сходен предмет на дейност. Ангелов, заедно с консултираното от Виолета Александрова „План Инвест Пловдив“ ЕООД, притежават по 50% в проекта „Хидроинвест Белица“. „План инвест“ и „Пловдив инвест“ са считани за едни от най-авторитетните фирми в сферата на пътното строителство и са редовни бенефициенти на множество оперативни програми. Голяма част от възхода им стартира по времето на Бойко Борисов, твърдят запознати с дейността им. Съдружието им с фирмата на Виолета Александрова пък говори единствено, че сегашното ръководство на Фонд „Земеделие“ е част от стройна организация за изработване на печеливши проекти по ключови оперативни програми. Дори шефът на фонда да е прав, че не са пристъпили закона, остава въпросът доколко оправдано от морална гледна точка е присъствието на Виолета Александрова начело на структурата, решаваща съдбите на българското селско стопанство.

Юристи, до които се допитахме потвърдиха, че данните от Търговския регистър са достатъчно условие за свързаност между фирми (по смисъла на Търговския закон). Фактът, че в качеството си на зам.шеф в ДФЗ, Виолета Александрова влиза в консорциум с фирма, която е бенефициент по програма, администрирана от Фонд „Земеделие“, говори за сериозен и обоснован конфликт на интереси, за който дължи отговор както пред обществото, така и пред хората, които са я назначили на поста.

Eвелина Стоева

«