« Върни се назад Публикувано на 20.02.2014 / 9:20

НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ПРЕЗИДЕНТА!

 

НЕ съм съгласен поне с две от твърденията на президента! Първо казва, че „не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република.“Напротив – равни сме – и не само защото няма другиТЕ европейски народи. Има други европейски народи – с някои сме на едно ниво; от членовете на ЕС – Румъния е естественият пример, а и много от страните, които не са членове на ЕС, са на нашето дередже или… по-лошо. Има и по-добри, разбира се, което е нормално – не са били управлявани от комунисти и капитализмът им не е бил строен от неуспялите строители на социализма.

Не е вярно, че не сме изградили своята чиста и свята република.

Ако някой мисли, че не сме изградили република – не е вярно. Ако си мисли, че не е достатъчно чиста – това е проблем, върху който човек като държавния глава може да работи. А дали е свята… Това, разбира се е идеал, а не реална възможност. Няма нито една свята република. В целия свят. Има такива, които се стремят да бъдат по-добри, с всеки изминал ден.
И второто му твърдение не е много точно – Левски не е „онзи, който в епохата на безкуражието, имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва правда и свобода…“
Левски се появява в епохата, в която можеше – и трябваше? – да се появи: след началото на българското Възраждане, след развитието на българските училища, занаяти, манифактурно и фабрично производство.
Появява се тогава, когато не просто имаше нужда от човек като него, но и тогава, когато народът беше започнал да „зрее“ с идеите за „свобода или смърт“, когато освен Левски имаше и Бенковски, Волов, Захари Стоянов, Ангел Кънчев, Георги Раковски и още много, много други.
Затова призовавам президента и екипа му да престанат да робуват на клишетата и да помислят малко над нуждата на днешния ден. Все пак сме 2014-а, а не 1984-а година, когато дори и перестройката на Горбачов не беше започнала.

Вени Марковски

 

«