« Върни се назад Публикувано на 17.02.2014 / 8:41

ПЛЕВНЕЛИЕВ ИГРАЛ С ИМОТИ ПОД ЛИБЕРИЙСКИ ФЛАГ

 

Държавният глава получил неясно финансиране. Като управител на „Бизнес парк София” Плевнелиев продал група имоти на компания с неясен собственик, регистрирана в икономическата зона на Монровия.Българският президент е въртял тъмни сделки с компания от Либерия, при които е получавал неясно по обем финансиране. При управлението на „Бизнес парк София” Росен Плевнелиев е договарял продажба на части от проекта на българска фирма, собственост на офшорка от Монровия. Това става ясно от данни в Търговския регистър на България.

Документите показват, че Плевнелиев е продавал през 2006 г. обособени части от „Бизнес парк София” на „София Шелтър пропъртиз”. Фирмата е била притежание по това време на либерийската „Тинърс хил инвестмънт”. Малко по-късно българската компания минава под контрола на президентския приятел – издателят на „Капитал” и „Дневник” Иво Прокопиев, чиито медии водят война с българското правителство и са артилерията на Плевнелиев в конфликта му с управляващите. 

 Иво Прокопиев и Росен Плевнелиев се оказват забъркани в поредна схема с офшорни фирми. 

 1. През 2005 г. „Фирмено отделение” на СГС вписва в регистъра „Шелтър пропъртиз” ЕООД. Едноличен собственик на капитала е „Тинърс хил инвестмънт” със седалище Либерия.

2. „Шелтър пропъртиз” ЕООД купува „София Шелтър пропъртиз”.

3. Плевнелиев продава обособени части от „Бизнес парк София” на „София Шелтър пропъртиз”.

4. Росен Плевнелиев е заличен като управител на „Бизнес парк София”.

5. Накрая – купувачът на части от бизнес парка – „София Шелтър пропъртиз”, минава в ръцете на дружеството „Алфа Дивелопмънтс”, което е част от холдинга на Иво Прокопиев.

В момента собствеността в „София Шелтър пропъртиз” се държи от фирма, контролирана от малтийските офшорни фирми на регистрираната на Кайманите „Arco Capital Corporation”. Това е група от компании, изградили съмнителна схема от офшорки на няколко нива, участвали в придобиването на „Бизнес парк София” в сделка, кредитирана официално от Дойче банк. Но сделка с големи въпросителни доколко чисто е първоначалното й финансиране.

Свобода от Либерия

През вече далечната 2005 г. Росен Плевнелиев е управител на „Бизнес парк София” и е миноритарен съсобственик в проект, където основен партньор се води германската фамилия Линднер. По това време голяма част от първата фаза на проекта е завършена и повече от сградите в бизнес парка си имат наематели. Изненадващо или не, настоящият български президент инициира серия от продажби на обособени части от  „Бизнес парк София” на напълно непознатата в България „инвестиционна компания” „София Шелтър пропъртиз”. 

Справка в Агенцията по вписванията показва, че в края на 2005 г. и началото на 2006 г. либерийската фирма с неясен собственик придобива чрез българското си поделение поне 8 обособени парцела със застроената площ върху тях.

Кои са новите играчи на имотния пазар

„София Шелтър пропъртиз” е основана през май 2005 г. от българския гражданин Генчо Димитров. Фирмата обаче се представлява от адвоката Людмила Димитрова. 

Година по-късно собствеността преминава в „Шелтър пропъртиз”, което от своя страна е собственост на либерийската „Тинърс хил инвестмънт” – тя е с неясен собственик заради особени правила за защита над бизнес собствеността за фирми в свободната икономическа зона на Монровия. Показателен за собствеността на компанията обаче е нейният бизнес адрес –  „Броуд Стрийт” 80, Монровия. Според търговския регистър на Либерия този адрес се записва за всички компании, които не са с резидиращи в Либерия собственици. А това означава, че собствениците и парите за покупките в България със сигурност не са с източник Либерия. Но чии са те тогава? На този въпрос най-точен отговор вероятно може да даде настоящият български президент като човека, разписал сделките по продажбата. Използването при вертикално разпределение на собствеността на фирми с близки имена – „София Шелтър пропъртиз” и „Шелтър пропъртиз” е обичаен белег за желано замаскиране на сделката. 

По подобен начин, чрез използване на сложна вертикална структура от фирми, всяка една от които е собственост на друга и всяка една регистрирана в различна офшорна зона – Малта, Пуерто Рико и Каймановите острови, Плевнелиев продава и останалата част от „Бизнес парк София” през 2006 г. И ако в тази сделка официалната версия гласи, че придобиването се прави от „фондове и лица, свързани с Gramercy”, то при продажбите към „Шелтър пропъртиз” няма информация кой се крие зад купувача. Но пък показателно за сделките е, че през 2007 г., само година след като имотите преминават в портфолиото на „Шелтър пропъртиз” контролът над компанията се придобива от „Алфа дивелопмънтс” на Иво Прокопиев. Прокопиев е човекът, който е обявен официално като консултант и при покупката на останалите части от софийския бизнес парк от „свързаните с Gramercy лица”. 

В средите от имотния пазар в България обаче продължава да се говори, че ролята му е далеч по-сериозна от консултантската намеса и има и измеримост при осигуряването на финансирането. 

Едно познато лице…

И ако зад покупката на „свързаните с Gramercy лица”, които всъщност се оказват офшорки, групирани около регистрираната на кайманите Arco Capital Corporation, застава кредит на Дойче банк-Лондон, то при „Шелтър пропъртиз” няма банкова намеса. Едва години по-късно – през 2008 г. над имотите e наложена ипотека от българското поделение на гръцката И Еф Джи груп – Пощенска банка. Прокопиев е в доста добри връзки с мениджмънта на Пощенска банка по това време, тъй като посредничи на банката при придобиването на българската „ДЗИ банк” на убития Емил Кюлев. 

Какви точно са били договореностите на Прокопиев и И Еф Джи груп, не е ясно, но през 2012 г. кредитите са цедирани към люксембургската компания на групата И Еф Джи прайвит банк. А в една от последните останали в Европа специфични икономически зони следите вече окончателно се губят.

…и три по-непознати

Данни от Българския търговски регистър показват, че в момента контрол над „Шелтър пропъртиз” има малтийската фирма Ес Пи Ес. Тя се управлява от трима представители на САЩ с пуерторикански имена – Хорхе Рубен Родригес, Франческо Нино Пиованетии Алберто Ернандес и българинът Христо Москов (доверен бизнес партньор на Росен Плевнелиев). „Карето Аса” са в управата и на видимата част от Бизнес парка – двете фирми, опериращи първата и втората част на проекта – „Бизнес парк София” и „Бизнес парк София 2”. 

Тримата граждани на САЩ с латински имена са пълни анонимници. Те нямат участие в други фирми никъде по света. Те обаче не попадат случайно нито в Бизнес парка, нито в малтийските офшорки. Те са управляващи на Arco capital management. Това дружество е регистрирано в Пуерто Рико и отговаря за управлението на активите на друга офшорка – Arco Capital Corporation.

Скритата истина

А тази компания с неясно финансиране и скрита собственост е крайната дестинация по вертикалната плетеници от фирми, имаща за цел да укрие кой и с какви пари е купил софийския бизнес парк. Истината за тези мътни сделки би трябвало да знае само един човек и това е управителят на компанията и миноритарен акционер – настоящият президент Росен Плевнелиев. Но продажбата на проекта за бизнес парк в София все повече се превръща от „кристално чиста сделка” в международна афера със замесени герои от поне три континента.

Либерия пази добре офшорните тайни

Цялата държава Либерия е морско и корпоративно пристанище. Много фирми са регистрирани по силата на правото в страната като офшорни компании. Тъй като не им е позволено да търгуват в Либерия, те не подлежат на данъчно облагане в нейните граници. Освен това много компании за корабоплаване предпочитат да регистрират корабите си под либерийски флаг заради ниските разходи. След като се плати правителствена такса, няма никакви други харчове под формата на данъци. Освен това либерийските власти се смятат за много неотзивчиви спрямо настояванията за разкриване тайната на регистрираните там компании. Може би заради това страната има втората по големина флота в света.

В. Репортер

«