« Върни се назад Публикувано на 26.08.2014 / 8:56

Притесненията на една Първа Дама

Юлияна Плевнелиева Първата дамаЕдин от любимите ни журналисти нарича август месец – месец на празните глави -месец в който е ок да поставим нашият мозък на рафтовете,като че става дума за енциклопедия,която след като сме консултирали, прибираме обратно в библиотеката.
Със сигурност единствено и само през август този щастлив предразсъдък би могъл да се отправи и към Президента на РБ, месец за почивка.

Разбира се този август е различен, часовникът тиктака обратно към важната дата 5 октомври 2014 и съставянето на втори служебен кабинет, плюс разхвърляната обстановка, не дават секунда спокойствие на най-отговроната фигура на политическия небосколон в момента.
Ние обичаме да прелистваме стари вестници, списания, туитове, фейсбук статуси и това ни помага да видим по-добре кой е бил далновиден по темата КТБ още от самото начало,кой каква позиция е имал и в последствие я е променил според това накъде е задухал вятърът, кой е говорил просто за самото говорене и кой е вредил заради самата вреда.
ULIANA PARVA DAMAПървата вест е, че има бисквитка за Яне. Считаме Г-н Янев за политик с опит и наблюдаваме,че с времето прекарано на прашната политическа сцена си е дал сметка изпълнява ли командата „heel“, има и награда бисквитка -РЗС потвърждават ангажимента си за политическо партньорство с политическата партия ГЕРБ.
КТБalive с множество крака отъпкват един буренясал път пред БНБ и противно на очакванията на тези, които започнаха всичко – а именно на служители и на вложители на КТБ да приемат да им се вменява чувство за вина и да се съгласят на едни подхвърлени пари ,гарантирани от Държавата, с които да си отворят нови сметки в друга банка, без да задават много въпроси и скоростно да забравят за КТБ – обаче този процес е неконтролируем и изглежда ще се наложи на БНБ и Президента Плевнелиев да отговорят на писмата адресирани до тях.Надяваме се да не са пълни с китайски мъдрости, а да се постъпи отговорно, защото важно е да има кой да издигне кандидатурата ти, но още по-важно е да има кой да те избере.
Изказването на Борислав Сарафов, зам. главен прокурор.
¨По този въпрос трябва да се дискутира на правна основа. Прокуратурата е направила всичко възможно за законосъобразността на предприетите спрямо Цветан Василев действия. Имайте предвид, че по това дело работим изключително прецизно.¨
Очите ни се залепиха за думата ¨прецизно¨ и още са там, а прочетохме всичко до края. Братя Галеви се споменават почти като Братя Грим, не са локализирани,нито се обръщат към тях да се приберат за да доказват невинност. Прецизност е ключова дума, която показва колко е важно доказването на вина, на всяка цена.
Товарът за доказване на нечия вина обаче е върху плещите на тези,които са повдигнали обвинения,те трябва да съберат достатъчно доказателства за бленувания¨откраднат молив¨- обвинения правени по мярка, които от Прокуратурата мениха многократно, до тук нито едно не издържа на конците, с които е съшито – а не като последен ход да приканват Г-н Василев да се върне в България и да приеме това, в което е обвинен.
Ако съдим по това как ¨ прецизно¨ игнорираха всякакви сигнали, подадени от Цветан Василев за издевателствата срещу него и КТБ АД, сме скептично настроени за истинността ,че Правосъдието е сляпо и държи в едната си ръка везна, а в другата сабя. Конкретно по случаят КТБ АД нашите наблюдения са,че Прокуратурата до тук има селективна чуваемост и затваря очи за едни, а вади сабята за други.
Споменавали сме за нашето усещане, че Росен Плевнелиев има безпрекословната подкрепата на Иво Прокопиев и Левон Хапарцумян в битките, които води на различни фронтове. Все пак от Президента се очаква да бъде във форма, да има отговор за всичко, да намира разрешение на всякакви проблеми, да е позитивен, да прикрива ненавистта към своите врагове 24/7. Така че сигурни сме тази много нужна подкрепа се оценява. И тъй като Деси Тенекеджиева окачестви Росен Плевнелиев като ¨преуспял¨ още преди да влезе в политиката, ние се поинтересувахме коя е жената, която стои зад него.
Не искахме да жълтеем по адрес на Г-жа Плевнелиева, за това направо се спряхме не един туит от 11.07.2014 , който ще прибавим.
Не ни е интересувало какво приятелство свързва съпругите на Плевнелиев и Прокопиев, ние до тук бяхме виждали в тв интервюта само Г-жа Прокопиева и бяхме наясно с нейната позиция.

След като прочетохме статуса на @yumito ¨ Сега кой ще живее в бронирания кич на Кристал? Конфискация на каквото е останало поне- явно вече имат очи за свързаните фирми ¨ разбрахме,че Първата Дама на РБългария има изявена позиция ,базирана вероятно не само на прочетеното във в-к Капитал, но и на вътрешна информация, подшушната на ухо от приятелка, и кой може да я сочи с пръст? Ние също обсъждаме всичко, имаме позиция, вълнуваме се, изразяваме мнение, това прави нещата живи.
Изненадани сме,че Първата Дама не се е стърпяла и е обединила в 140 знака , чувство за естетика, блед опит за изразяване на гражданска позиция и ненавистта си към тези, които съпругът й нарича свои врагове.
Нямахме представа и все още не сме сигурни,че там на ¨Кристал¨, някой е имал или не е имал намерение да живее, и да си признаем Първата Дама ни хвана неподготвени, частен имот ли е, на КТБ АД ли е?

И в едния случай, и в другия се проваляме да разберем защо Юлиана Плевнелиева е метнала око на бронираната сграда, и защо бърза с идеи за конфискация на ¨ каквото е останало¨- къде изчезва тук социалната й позицията на Първа Дама,загрижена за решение в полза на пострадалите?

Да предположим,че ръководена от чувство за справедливост тя счита,че трябва да се вземе от едни и да се даде на други. Попрочетохме и темата с конфискуването е обширна, основнотото е, че за да конфискуват нещо,трябва да докажат престъпна дейност,а такава нито на 11.07.2014, нито днес 22.08.2014, когато и последната жена беше пусната от ареста, има. Ще се опитаме да съберем нашите мисли в един туит – позицията на @yumito: е като размит акварел, неясна и ръководена от лична омраза,с нюанси на реваншизъм.Нездравословна за политическия имидж на Плевнелиев.
Цветан Василев – Tzvetan Vassilev

 

«