« Върни се назад Публикувано на 25.11.2014 / 10:00

Протестърите бяха и си останаха лицемери, които спасиха от съдебно преследване най-бандитското управление на България.

ПротестъриФилип Златанов: Отказах да стана защитен свидетел срещу Борисов”
Сега нарежда ли ви се пъзела? Ето защо протестиращите изиграха една от най-отвратителните роли в новата българска история. Попречиха за първи път в България да има осъдени висши представители на властта. Ако нямаше протести, ГЕРБ щеше да се спихне и този човек щеше да свидетелства, а назначения от Борисов Цацаров щеше да се чувства свободен да действа – че прави опити, това личи от това интервю и от Костинброд. Ако правителството на Орешарски беше стабилно и на хоризонта не се виждаха предсрочни избори, Борисов щеше да бъде изправен пред съда по няколко дела, включително и това за Мишо Бирата.

Ако бяха разръчкали и тефтерчето докрай с върхушката на ГЕРБ щеше да се свърши. Протестиращите направиха ситуацията несигурна и дадоха надежда на Бойко, че може да се върне във властта. Ето защо той изля милиони, за да плаща на протестъри и да поддържа уличния натиск – това го спаси от затвора, а прокуратурата и разследващите се отказаха да правят каквото и да е пред перспективата утре Борисов да им отмъсти, ако се върне на власт.
Как да му повдигнат силно обвинение след като след година, когато отново е на власт, някой съдия, близък на Цветанов реши да върне делото за ново разглеждане или направо да го признае за „невиновен“.
Какво става с тях тогава? Това е простата и здравословна логика, която не позволява на прокуратурата да действа така, както искат хората отвън. Защото нито прокурорите, нито гражданите са герои и никой от тях не би рискувал да си сложи главата в торбата или да рискува живота си и сигурността на семейството си, за да се направи на герой. Това може да стане само с обща политическа и гражданска воля. Миналата година се отвори малък шанс, но красивите и умните се изправиха като Павлик Морозов и с комунистически плам не позволиха – буквално с телата си – да се атакуват Борисов, Цветанов, Фидосова, Пашата и т.н. по същество. Ето защо протестърите бяха и си останаха лицемери, които спасиха от съдебно преследване най-бандитското управление на България.

Явор ДачковЯвор Дачков
Фейсбук

«