« Върни се назад Публикувано на 31.10.2014 / 21:13

Публичен вандализъм като израз на политическа позиция? Съдия Тодорова написа мотиви за 12 часа, можело значи и за по-малко от 5 години.

Мирослава ТодороваА стига бе!!! Да боядисваш скулптори, поставени на обществено място, НЕ било хулиганство, а изразяване на политически убеждения!!! Само защото скулптурната група на проф. Любомир Далчев е поставена пред „Позитано“ 20.
Въпросът тук е принципен – има ли скулптурна група – да, поставена ли е на обществено място – да, има ли посегателство и акт на вандализъм върху нея – да, известен ли е авторът на скулптурата – да, остава да се посочат извършителите и да се докаже вината им. Всички други мотиви на съдията относно изразяване на политически възгледи и прочие, позовавания на решения на ЕСПЧ, са юридически булшит.

Разбира се, съдът е достатъчно опитен, за да интерпретира фактите според личностите на обвиняемите, разбира се, прокуратурата не се е явила по делото, разбира се, всички комунисти са уроди и трябва да са на въжето или в лагери, разбира се, в България е нямало такова нещо като антифашистко движение, разбира се най-вече, че просто няма как един от символите на протестърите – умните, богатите, красивите борци срещу КОЙ, БСП, ГЕРБ,и т.н., да осъди идеолозите на протестърите за хулиганство, а ще им признае правото на публичен вандализъм като израз на политическа позиция!
Разбира се, същите подсъдими протестъри ще изразят готовност да поемат политическа отговорност за акта в съдебна зала – като знаят, че никой няма да ги пипне… Така е много лесно да си смел и отговорен!
Разбира се, съдия Тодорова ще напише мотиви за 12 часа – тоест, можело значи и за по-малко от 5 години….как така, м ?!?
Впрочем, прочела съм мотивите – има ги в Капитал. Впрочем, още като прочетох кой е съдията по делото, сигурна бях за изхода и приблизително за мотивите.
Впрочем, тази диващина и всякакви диващина върху символите, паметниците, скулптурите и прочие, частици от историята на България, стига да не е в разрез с „евроантланическите ценности“, не е хулиганство, а израз на политически убеждения, според създадения вече съдебен прецедент.
Тоест ако аз утре със спрея в ръка напиша върху сградата на Общината „Кметът е мафиот“, и изрисувам скулптурата пред сградата някак си, няма да ме арестуват, няма да ми повдигнат обвинения, и ще ми зачетат правата според ЕКПЧ и по силата на делото „Стефан д-р Чолаков срещу България“….
И всичкия този правен пунт и пластика, само защото скулптурната група е на тема антифашисти, и е пред „Позитано“ 20.
Искам да видя как някой ще си позволи да боядиса и оскверни паметника на съветската армия в Берлин, и как ще реагира немското правосъдие !
Искам да прочета как някой ще боядиса отново паметника на американските летци в София, същите тези, бомбардирали мирните жители през 1941, и как защитата ще се позове на ЕКПЧ, и прецедента на съдия М. Тодорова. Още по – интересно би било и каква би била присъдата – едро хулиганство, или направо тероризъм ?!?
Не ми говорете на тема антикомунизъм, щото е изтъркано. В правото няма политически аргументи.

Ирена Андреева, адвокат
Фейсбук

«