« Върни се назад Публикувано на 15.11.2014 / 17:32

Скандал! Финансовият министър Владислав Горанов все още е банкер!

Владислав ГорановМинистър Горанов, докога ще бъдете и банкер! Новият финансов министър Владислав Горанов все още е в управата на Общинската банка като изпълнителен директор и член на УС, пише сайта www. glasove.com Проверка на „Гласове“ в Търговския регистър установява, че Горанов фигурира в мениджърския екип заедно със Сашо Чакалски и Радослав Миленков. В регистъра не е отбелязана промяна на обстоятелство – няма промяна в състава на ръководството, няма и заявление за отписването на Горанов. Според юристи той е трябвало незабавно да поиска отписване, тъй като изпада в конфликт на интереси.

Фигурата на сегашния финансов министър е интересна не само покрай раздвоението му в банкерска посока. Когато беше заместник на Симеон Дянков в предишния кабинет на ГЕРБ, обективът на „Гласове“ го засече на маса в столично заведение с медийния бос и депутат от ДПС Делян Пеевски. Скандалната среща на 5 май 2010 г. после беше обилно тиражирана, но пък Бойко Борисов си затвори очите, може би съзнателно. Анонимни източници на „Гласове“ разкриха, че на въпросната среща Горанов е препредал нареждането на премиера Борисов за това Цветан Цветанов и Пеевски да започнат изкупуването на електронни издания , сайтове и регионални вестници. Преуспелият Пеевски обаче е попитал защо трябва да правят това, Горанов е казал, че се налага, за да не се изтеглят държавните пари. Рандевуто продължило близо час в договорки за финансовите параметри около определени съвместни проекти.
В периода, когато Горанов беше зам.-министър на финансите, в КТБ бяха съсредоточени депозитите на държавните фирми, а тя финансираше медиите на внушителния тандем „майка и син“ Пеевски-Кръстева. Има и друго интересно съвпадение – срещата е малко преди да изтече срокът, в който министърът на финансите тогава Симеон Дянков трябваше да отговори на 11 главни редактори от Съюза на издателите в България кои са банките, които държат парите на държавните фирми.
По-късно, когато ГЕРБ се озова в опозиция в 42-ия парламент, Горанов изпадна в депутатски дискомфорт и през февруари тази година напусна. На 23 юни стана ясно, че е номиниран от Столичната община за мениджърската позиция в Общинска банка, а седмица по-рано документите му са били внесени в БНБ за одобрение. Към момента финансовият министър Владислав Горанов все още е изпълнителен директор на банката.
Afera.bg

«