« Върни се назад Публикувано на 17.01.2014 / 20:23

СКАНДАЛ! ЧЕНГЕТА НЕ ПОДОЗИРАТ, ЧЕ ВЛИЗАТ В „ЧЕРЕН СПИСЪК“ И ЩЕ БЪДАТ ИЗРИТАНИ ПРИНУДИТЕЛНО ОТ МВР

 

АФЕРА се добра от свои брилянтни източници до информацията, че има разпореден квоти /бройка/ колко служители на ОД на МВР – Варна да бъдат принудително пенсионирани. В момента се оформя списъка кои душици ще изгорят.

Принципно служителите на МВР се пенсионират по две хипотези:

1. Навършена пределна възраст – 60 години.

2. Служителите могат да се пенсионират по собствено желание или по инициатива на административния орган /сиреч министъра/ при прослужени 27 години в МВР, от които задължително две трети трябва да са прослужени в МВР.

При втората хипотеза възрастта не играе, т.е. не е от значение колко е годишен служителят на МВР.

Според ЗМВР -чл. 245 от Закона за Министерство на вътрешните работи (Изм. и доп. – ДВ, бр. 69 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 42 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 88 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) (1) Служебното правоотношение на държавния служител в МВР се прекратява:

1. при навършване на пределна възраст за служба в МВР – 60 години;

2. (изм. – ДВ, бр. 69 от 2008 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст – по искане на служителя или по инициатива на органа по назначаването;

На структурните подразделения на МВР им е разпоредено по колко човека да пенсионират принудително в условията на член 245, алинея 1, точка 2 от ЗМВР.

Това не се  случва за първи път.

На различни етапи по различни поводи и причини бяха принудително пенсионирани стотици служители от МВР.

Точно по тази правна норма е пенсиониран принудително онзи, който не слуша или е неудобен.

По този параграф бе пенсиониран по времето на Цветан Цветанов шефът на „Вътрешна сигурност” Пламен Цолчовски, който сега е свидетел срещу Цветанов по едно от делата му.

Цолчовски не е единственият, сечта е масова.

Всъщност, никакви критерии няма в закона, освен това, което е написано. Един служител на МВР може да е много успешен, много добър професионалист и пак да бъде пенсиониран по тази норма.

ПО ТОЗИ НАЧИН РЪКОВОДСТВОТО НА МВР НАЛАГА ПОСЛУШАНИЕ НА КАДРИТЕ СИ.

Много от служителите на МВР имат кредити, заеми. Дори и да са професионалисти могат да бъдат изритани. Една голяма част от тях много трудно могат да си намерят подходяща и прилично заплатена работа. И те какво да правят – натискат си задниците, слушкат и изпълняват безумни заповеди с тайната надежда да не бъдат принудително пенсионирани /изритани/ от служба в МВР.

Който бъде изритан по тази клауза, няма никакви шансове. Дори и да обжалва заповедта за прекратяване на служебното правоотношение, нормата е съчинена така, че да обслужва интересите на ръковоството на МВР.

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ДО МОМЕНТА НЕ Е ПУБЛИЧНО РАЗПРОСТРАНЕНА, МНОГО ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ ДОРИ НЕ ПОДОЗИРАТ, ЧЕ ЩЕ ВЛЯЗАТ В НЯКАКЪВ „ЧЕРЕН СПИСЪК“ И ЩЕ БЪДАТ ИЗРИТАНИ ОТ СЛУЖБА В МВР И ТОЧНО ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА „АФЕРА” ПРЕДУПРЕЖДАВА!

Някое бюрократче – началниче си стои в топлото кабинетче, пише списъка и немедлено се издават заповеди за прекратяване на служебното правоотношение с нарочените служители.

В повечето случаи дори заповедите се издават без да е дадено едномесечно предизвестие, че ще бъдат освободени от служба. А като няма такова предизвестие единственото, което се случва е, че МВР им изплаща 1 месечна работна заплата за неотправено предизвестие.

Естествено, пенсионираните по този ред получават и 20 работни заплати обезщетение.

Простата аритметика е следната: Да вземем за пример варненската дирекция на МВР. Ако сега им е е разпоредено да формират списък с 42 /бройката разпоредена за Варна е точно 42!!!, разкри АФЕРА/ служителя за принудително пенсиониране, всеки един от тях ще получи по 21 заплати. Значи 40 умножено по 21 е равно на 840. Ако приемем, че средната работна заплата на принудително пенсионираните е примерно 1700 лв. ще излезе, че масрафа само за Варна е 1 428 000 лева.

Направете сметката в такъв случай колко ще бъде сметката за цялото МВР, а това са пари от бюджета.

След като бъдат принудително пенсионирани, всички тези служители ще отидат в НОИ, ще си подадат документите и ще се увеличат пенсионерите.

Извода е  – който не слушка или не е симпатичен на някой началник – ще влезе в списъците.

Полицейските синдикати така и до момента не се пребориха да има законови промени в ЗМВР и да се премахне тази порочна практика.

Занимаваха с какви ли не глупости – пиха кафета, води, четоха вестници, мълчаха, сумтяха, но не защитиха интересите на полицаите.

Сега се говори, че примерно тази година, при някакви промени в МВР, ще бъде ликвидирана тази възможност за принудително пенсиониране. Така че, това е поредната, но вероятно не и последната голяма метла.

Така на практика при абсолютно мъгляви правила се изритват ченгета по абсолютен субективен избирателен и порочен принцип от работните им места.

В ОД на МВР – Варна „АФЕРА” пита дали  ще бъдат пенсионирани по този принцип следните служители:

1. началникът на сектор „Човешки ресурси“ ОД на МВР – Варна Румен Димитров

2. комисар Алекси Христов

3. комисар Димитър Димитров /зам.директор/

4. повечето от началниците на РПУ в ОДМВР, които са натрупали въпросния стаж

5. комисар Петър Петров – дали пък и той няма години за принудително пенсиониране, който е небеизвестен с „веселото” си настроение.

Или ще хванат да пенсионират полицаи на най-ниските длъжности в йерархията?! Едно е сигурно – „ЧАВКАТА“ и „ЕБАТИ“ не могат да бъдат пенсионирани по този ред, защото нямат този стаж.

Сега точно „Чавката” и „Ебати” ще „режат глави” и най-много някои от ченгетата да почнат да търсят връзки, да се мазнят на Чавдар Нанков или да се „разболеят“.

Но и това не ги спасява.

Afera.bg

«