« Върни се назад Публикувано на 11.02.2014 / 13:14

СЛАБА РАКИЯ, ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР! МРЪНКАТЕ, ВМЕСТО ДА УДАРИТЕ С ЮМРУК!

 

На сайта на прокуратурата бе оповестено официалното становище на главния прокурор Сотир Цацаров по отношение на изявлението на Делян Пеевски за тройната среща – „Цветанов – Пеевски – Цацаров“. Ето и позицията на главния прокурор:

По повод изявленията пред медии на Цветан Цветанов и Делян Пеевски, Пресцентърът на Прокуратурата на Република България представя следната позиция на главния прокурор Сотир Цацаров:

Главният прокурор не счита, че следва да участва в задочния диалог между народните представители Делян Пеевски и Цветан Цветанов, очевидно породен както от настоящо политическо противопоставяне, така и от техни лични и други отношения в близкото минало. Няма да бъде коментирана отново и повтаряната многократно от Цветан Цветанов неистина относно това кой кого е водил или заварил в кабинета му в Министерството на вътрешните работи.

Заместниците на главния прокурор са предложени за назначаване от Висшия съдебен съвет с оглед преценката за професионалните им качества и възможността за работа в екип. Това категорично касае и предложенията относно прокурорите Ася Петрова и Борислав Сарафов. Нито те, нито които и да е други предложения, са били съобразявани с исканията или с личните отношения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, каквито и да са те.

Съобразно Закона за съдебната власт, главният прокурор разполага с правомощието да поиска във всеки момент освобождаването на свой заместник, без дори да излага мотиви за това. И такива предложения не биха били съобразявани с искания на министри. До настоящия момент становището е, че всеки в ръководния екип на прокуратурата работи отговорно и в съответствие с високите изисквания за такава административна длъжност.

Така не отговарят на истината и предни твърдения на Цветан Цветанов, че прокурори, между които и Ася Петрова, сега са „обект на атаки“. Г-жа Петрова е командирована във Варна само за датите на съдебните заседания по делото, придобило обществена известност като „Килърите“, и изпълнява задълженията си на заместник-главен прокурор.

Преценката на главния прокурор за работата на г-н Сарафов е много добра, с оглед качествата му и личния му принос в разследванията по множество досъдебни производства с предмет корупция и организирана престъпност.

В интервюто си в сутрешен блок на национална телевизия обаче /10.02.2013 г./ г-н Цветанов заяви и още нещо: „ … че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена …“.

Главният прокурор призовава народния представител Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление.

Обвинения, отправяни по този начин в общественото пространство, трябва веднага да бъдат потвърдени с факти. Иначе изричането им не допринася по никакъв начин за авторитета и достойнството на държавни институции и на народни представители.“

От изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров става потресаващо ясно как той мрънка ОФИЦИАЛНО и аха-аха е готов да даде медал за заслуги на прокурор Ася Петрова. С което опровергава на практика казаното от Делян Пеевски.

В същото време, не само АФЕРА знае БРИЛЯНТНО, че прокурор Ася Петрова бе ШУТИРАНА ЕЛЕГАНТНО В ШУМЕН под благовидния повод „командироване“, за да се отърват от нея в столицата Цацаров и Сарафов.

Когато се налага да си чистиш къщичката, Цацаров, е пагубно да мрънкаш и фалшиво да обясняваш кой колко голям „професионалист“, вместо да удариш по масата и да освободиш прокуратурата от „ювелири“ като Ася Петрова.

Afera.bg

«