« Върни се назад Публикувано на 25.03.2014 / 8:51

ШЕФЪТ НА EVN, С КОГОТО СЕ СРЕЩА ВЪВ ВИЕНА ПЛЕВНЕЛИЕВ – ОРТАК НА ИВО ПРОКОПИЕВ

 

Изпълнителният директор на австрийския холдинг EVN Щефан Шишковиц, за когото „Телеграф“ съобщи вчера, че се е срещнал тайно миналия четвъртък с президента Росен Плевнелиев във Виена, се оказа ортак на семейния приятел на държавния глава Иво Прокопиев.Енергийният олигарх и Шишковиц са свързани от бизнесначинания и участия в едни и същи организации. Преди да се превърне във втория човек в централата на EVN в Австрия, чужденецът беше председател на Управителния съвет на EVN България.

Като такъв той беше част от организацията КРИБ
чийто шеф по това време е именно Иво Прокопиев. Криб от своя страна и до ден-днешен е свързан със Шишковиц през друга организация – Виенския икономически форум. Тази формация беше и сред организаторите на лекцията във Виенската дипломатическа академия на Росен Плевнелиев, която той изнесе в австрийската столица ден след тайното си рандеву с Шишковиц. Словото на президента беше посочено и като един от официалните поводи да посети Виена заедно с още две работни срещи с австрийски политици. Освен чрез тази организация изпълнителният директор на EVN е свързан с кръга „Капитал“ и самия Иво Прокопиев и чрез едно от бизнесначинанията на олигарха в България – създаването на негова търговска банка у нас.
През 2008 година една от фирмите на скандалния бизнесмен „Алфа финанс холдинг“ подписва споразумение с австрийската банка „Хипо инвестмънт банк“ АГ, с което финансовата институция заявява готовност да придобие 30% от дъщерното дружество на „Алфа“ – „Финансиа Груп“ АД. Последното е създадено с цел да регистрира търговска банка у нас. Първоначалният замисъл бил съсобственик в нея да бъде американската “Грамърси Файненшъл Груп“. БНБ обаче отказва да им даде лиценз. Затова няколко месеца по-късно Прокопиев привлича като бизнеспартньори австрийците. Любопитното в случая е, че шеф на надзорния съвет на австрийската банка в момента е прекият шеф на Шишковиц в EVN – Буркхард Хофер. През 2010 година обаче чужденците се отказват от съдружието с Прокопиев и продават на фирмата му „Алфа финанс“ дяловете си във „Финансиа груп“ АД.

Банката и ЕVN са свързани и по друг начин.

На 2 юли 2012 г. HYPO NOE GROUP (част от която е и „Хипо инвестмънт банк“) купува „Фърст фасилити”, която е 100% дъщерна фирма на EVN. В сделката участва и Шишковиц, който грее от първите страници на водещите в Австрия вестници. Според компанията за инвестиционно консултиране „Макроаксис” в момента EVN е натрупала дългове в размер на 2,44 млрд. долара. Сегашното съотношение между дълговете и активите е 1,03, което според „Макроаксис” означава, че енергийната фирма не е достатъчно ликвидна и може да има проблеми при изплащането на задълженията си навреме. Стойността на акциите на EVN е спаднала под 3 долара през последния месец. Според „Макроаксис” Шишковиц е и председател на надзорния съвет на инвестиционния фонд BlackRock Strategic Bond Trust, който е регистриран в САЩ през 2002 г. Акциите му се търгуват на Нюйоркската фондова борса.
Освен като бъдеща търговска банка, дружеството „Финансиа Груп“ е записано в Търговския регистър на страната и като собственик на фирмата „Булброкърс”. Тя бе посредникът който реализира в края на 2012 г. приватизационната сделка за миноритарния дял на държавата в „EVN Електроразпределение” и „EVN Електроснабдяване”, който бе 33%. Държавата получи от двете сделки малко над 94 млн. лв., като 99% от акциите бяха изкупени от EVN. Абсурдното в случая е, че първоначално EVN предлагаха двойно по-висока цена за акциите от тази, на която впоследствие ги купи след намесата на „Булброкърс”. Според шефа на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев загубата на държавата от тази сделка е в размер на 88 млн. лева.

Междувременно от президент-ството запазиха пълно мълчание
за скандалното рандеву на държавния ни глава с Шишковиц във Виена.

„Нямаме коментар за срещата на Плевнелиев във Виена. Нямаме позиция, която да изпратим“, заявиха от пресцентъра на президентството на запитвания от други медии каква е била темата на общия разговор.
Вестник „Телеграф“ вече изпрати официално запитване до централата на EVN във Виена, както и до президентството каква е била целта на тази частна среща и какви теми са обсъждани на нея. И ще чакаме техния отговор, тъй като президентът Плевнелиев дължи обяснение на обществото, защото това е чиста проба лобизъм.

в-к „Монитор“

«