« Върни се назад Публикувано на 12.06.2019 / 8:02

ЩЕ ВИ ОСТАВЯ КУНДУРДЖИИТЕ – ДА ВИДИТЕ КАК СЕ УПРАВЛЯВА С КУНДУРДЖИИ!

КУНДУРДЖИЯ„Ще обера кадърните ви хора и ще ви оставя кундурджиите – да видите как се управлява с кундурджии!“.

Никола Христов Гешев е български полицай от периода между двете световни войни. За периода 1941 – 1944 г. е началник на отделение „А“ на Обществена безопасност в Дирекцията на полицията, отговорно за борбата срещу нелегалната по това време Българска комунистическа партия.

На него се приписват думите: „И 50 години аз ще управлявам България“, както и „Ще обера кадърните ви хора и ще ви оставя кундурджиите – да видите как се управлява с кундурджии!“. На Никола Гешев принадлежи теорията, че за разбиването на дадена организация не е необходимо да се вербоват агенти в нея. Не е необходимо да се внедряват агенти в нея. Достатъчно е да се вкарат трима глупаци и те без указания отвън ще разбият организацията.

Очевидно тезата на Никола Гешев с пълна сила е работна и днес…

Наистина, когато се появят ръководители кундурджии незабавно разцъфтява нагаждачеството – няма значение колко можеш, или колко си честен, важно е колко си верен на партията. Ръководител кундурджия заобиколен от нагаждачи е фатално съчетание за коя да е организация. Обновяването на коя да е организация или партия с кундурджии и нагаждачи и обречено на пълен провал. И гражданската квота не може да ги спаси.

Боян Чуков

«