« Върни се назад Публикувано на 25.08.2014 / 16:49

Яне Янев – в политически брак по сметка за Фонд „Земеделие”?

Яне ЯневСимволът на медийните сензации, които обикновено се оказват за три дни – Яне Янев, този път е на път да сътвори такава сензация, но със собствената си личност като все по-често спрягано име за бъдещ шеф на Фонд „Земеделие”. Според запознати това е сделката между него и лидера на ГЕРБ Борисов при следващо евентуално управление на ГЕРБ. Затова и от яростен противник на Борисов в миналото („Ще уволня Бойко Борисов”, с която РЗС стартира предизборната си кампания за президентските избори през 2011 г.) Янев изведнъж стана такъв яростен привърженик.

В края на юли неговата партия „Ред, законност и справедливост” одобри споразумение за създаване на съвместен експертен съвет за борба с корупцията с ГЕРБ. След това пък Яне призова заедно с ГЕРБ да обединят всички дясно-центристки формации, защото ГЕРБ била единствената силна дясна партия.
Като отплата за назначението Янев ще бъде острието на партията срещу политическите съперници в познатия му стил на булевардно-жълтите „разкрития”. И отскоро позабравеният и позамлъкнал в последните няколко години напорист политик започна отново да громи всеки, който по някакъв начин не се вписва в плановете на ГЕРБ – с ръкописни листчета, със силно медийно присъствие и намеци.
В тази посока не е случайна и атаката на Янев срещу ДФ „Земеделие” от месец юли, когато лидерът на неуспялата на нито едни избори досега партия „Ред, законност и справедливост”, обвини ръководството на Фонда, че служи на определени политически интереси, както и, че представители на това ръководство са изнасяли чували с пари от КТБ. Обвиненията, естествено, не бяха подкрепени с никакви доказателства, което също е в стила на Яне. Но пък предизвикаха ответната реакция на принципа „Иди доказвай, че нямаш сестра”. Разбира се, подобен тон на говорене на лидера на РЗС му донесе и популярното сред политическите му колеги име „лъжливото Яне” заради поредицата от ялови сигнали (партенки по-популярно), които той оповестяваше с гръм и трясък. С претенцията, че ще казва истината и ще бори корупцията, но без документи.
Въпросът в случая обаче е дали след изборите Янев ще получи мечтаното назначение. Наскоро амбициозният политик беше спряган и за заместник на стола на скандалния Муса Палев в Областната администрация в Благоевград. В отговор на журналистически въпрос тогава той не отрече, че е получил такова предложение. Явно обаче Янето се цели далеч по-високо, от една страна. От друга страна, вероятно Яне не иска да се конфронтира с ДПС за мястото на Палев.
Добромир Стоянов

 

«